Astăzi este marcată Ziua Națională a Culturii

  • 15 Ianuarie 2014 14:24
Astăzi este marcată Ziua Națională a Culturii

Ziua Culturii Naționale, prilejuită de ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, este marcată, miercuri, 15 ianuarie, pentru al doilea an consecutiv pe ambele maluri ale Prutului.

Cu această ocazie, la Chișinău și în mai multe localități din Republica Moldova, au loc o serie de evenimente culturale. 

I-a îndemnat cu drag pe toți cei veniți în Grădina Publică, să aducă un omagiu celui mai mare poet al românilor, directorul Institutului Cultural ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu  Matei. Anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, pe 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naționale atât în Republica Moldova cât și în România. Este ziua în care cultura este pusă sub semnul lui Mihai Eminescu, a declarat președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Mihai Eminescu este adevăratul fondator al limbii române, prin faptul că i-a oferit acesteia flexibilitate, frumusețe și suplețe și a deschis-o către cultura și valorile universale, a declarat ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca.

Potrivit ambasadorului, bucuria de a marca această zi a culturii pe ambele maluri ale Prutului, este știrbită de presiunile exercitate de autoritățile separatiste asupra instituțiilor de învățământ în limba română pe teritoriul din stânga Nistrului.

La rondul din spatele Statuii domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost vernisată expoziția  „Mihai Eminescu... Și timpul crește-n urma mea!”, cu cele mai importante jaloane ale vieții și operei marelui poet. La Biblioteca Națională va fi organizată astăzi expoziția „Alexie Mateevici - Odă limbii române”, în colaborare  cu Clubul Național de Artă „Minerva” și Casa-Muzeu „Alexie Mateevici” din satul Zaim.
Alături de oamenii de cultură, la bustul poetului Mihai Eminescu au depus astăzi flori și politicienii. Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, cel al Parlamentului Igor Corman, premierul Iurie Leancă, ministrul Culturii Monica Babuc, lideri și membri ai partidelor politice.

Mihai Eminescu a fost un justițiar, a luptat pentru adevăr și nu a căutat să se îmbogățească decât spiritual, a declarat în discursul său primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, prezent, de asemenea la manifestările de pe Aleea Clasicilor.

Inițiativa privind instituirea Zilei Naționale a Culturii la 15 ianuarie în Republica Moldova a fost votată în Parlamentul de la Chișinău, în aprilie 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău