Astăzi va fi constituit un grup de inițiativă privind inițierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt

  • 17 Decembrie 2017 09:35
Astăzi va fi constituit un grup de inițiativă privind inițierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt

Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, urmează să constituie astăzi un grup de inițiativă privind inițierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Evenimentul urmează să aiba loc la Filarmonica Naționala la ora 11.00

Membrii grupului își propun să adune semnăturile necesare care să permită desfășurarea unui referendum național, până la alegerile parlamentare din 2018. Inițiatorii referendumului spun că sistemul electoral mixt nu permite cetățenilor să schimbe clasa politică din Republica Moldova, care, potrivit lor, este una coruptă.

„Duminică, 17 decembrie, la ora 11:00, la Filarmonica Națională, constituim grupul de inițiativă cu privire la inițierea și organizarea referendumului legislativ, la care să adoptăm o lege foarte simplă – o lege cu privire la abrogarea sistemului electoral mixt. Pentru aceasta avem nevoie să strângem, cel puțin, 200 de mii de semnături”,a spus directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Ștefan Gligor.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, anterior că organizarea unui referendum național pentru anularea sistemului mixt ar însemna o risipă de bani publici. Totodată, oficialul crede că acest plebiscit nu va avea niciun rezultat și va avea aceeași soartă ca și referendumul consultativ, inițiat de președintele Igor Dodon, dar respins de Curtea Constituțională.

Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt a fost votată pe 20 iulie și promulgată în aceeași zi. Schimbarea sistemului electoral a fost votată de deputații PSRM, PDM și de cei din grupul popular european, pe fundalul unor proteste ale opoziției și ale societății civile. Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova contrar recomandării Comisiei de la Veneția a fost criticată și de Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău