Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în Siberia

  • 01 Aprilie 08:42
Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în Siberia

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de al treilea val de deportări în masă a basarabenilor. La data de 1 aprilie 1951, din fosta RSS Moldovenească au fost deportate în Siberia peste 700 de familii, pe motive religioase.

Documentele timpului demonstrează că regimul comunist a cercetat minuțios activitatea cultelor religioase din RSSM, a creat dosare, a urmărit activiștii religioși, considerându-i „elemente ostile” statului sovietic.

În februarie 1951, Consiliul de Miniștri al URSS a adoptat o Hotărâre prin care deporta membrii activi ai cultului „Martorii lui Iehova” și familiile acestora, sub motivul că ei desfășurau o activitate antisovietică ilegală. Decizia se referea la regiunile de vest ale URSS, inclusiv RSS Moldovenească. În cadrul operațiunii „Sever” au fost deportate 2617 persoane – bărbați, femei și copii. Averea lor a fost însușită de puterea locală.

Regimul comunist totalitar a organizat trei valuri masive de deportări din R.Moldova – în 1941 au fost ridicați reprezentanți ai intelectualității, funcționari, mici antreprenori, în 1949 au fost deportați țăranii înstăriți, iar în 1951 – reprezentanții cultelor religioase. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
21,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:5,14 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău