Astăzi se împlinesc 63 de an de la cel de-al treilea val de deportări

  • 01 Aprilie 2014 17:53
Astăzi se împlinesc 63 de an de la cel de-al treilea val de deportări

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, una din cele mai mari tragedii din istoria poporului român.

La 1 aprilie 1941, Armata Roșie a împușcat aproape 3.000 de români bucovineni, care încercau să se refugieze în România, după ce Bucureștiul a fost obligat să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia și Nordul Bucovinei. Victimele au fost aruncate în gropi comune.

În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată "Ziua Națională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herței și Basarabia". Acest tragic eveniment din istoria românilor va fi rememorat într-un documentar cu titlul "Prinși în plasa istoriei", realizat de Sorina Man și care va fi difuzat, în această seară, la 21:30, la Radio Chișinău.  

Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene.

Deputatul Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Populară a cerut astăzi Parlamentului României înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă din data de 1 aprilie a anului 1941.

La 73 de ani de la acel evenimentnu se cunoaște numărul exact al victimelor. Este obligația statului român să elucideze această crimă odioasă și să dezvăluie numele celor care au ordonat acea vărsare de sânge nevinovat, se spune în declarația lui Eugen Tomac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău