Astăzi se împlinesc 29 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, data de 2 martie fiind declarată și Ziua Memoriei

  • 02 Martie 2021 08:10
Astăzi se împlinesc 29 de ani  de la declanșarea războiului de pe Nistru, data de 2 martie fiind declarată și Ziua Memoriei

Astăzi se împlinesc 29 de ani la declanșarea războiului de pe Nistru, data de 2 martie fiind declarată și Ziua Memoriei, când sunt comemorați ostașii căzuți pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Cu acest prilej veteranii de război vor organiza în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău „Marșul Comemorării, Recunoștinței și Consolidării”. Veteranii de război vor ține discursuri, vor depune flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și apoi se vor deplasa la Complexul Memorial „Eternitate”. Acțiunea este organizată de asociația „Forța veteranilor”.

La 2 martie 1992 a izbucnit războiul de la Nistru, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a care staționa în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, iar la 21 iulie 1992, președinții de atunci ai Rep. Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin, au semnat o convenție de încetare a focului.

În acțiunile de luptă din 1992 și-au pierdut viața peste 300 de combatanți și peste 400 de civili. Zeci de persoane au fost date dispărute, iar câteva sute de oameni au fost răniți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău