Astăzi se împlinesc 26 de ani de la înființarea Armatei Naționale

  • 03 Septembrie 2017 22:21
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la înființarea Armatei Naționale

Forțele Armate ale Republicii Moldova au fost create la 3 septembrie 1991, printr-un decret al președintelui de atunci Mircea Snegur.

Conform Constituției, comandant suprem al forțelor armate este președintele Republicii Moldova. Șeful statului poartă răspundere pentru starea sistemului național de apărare în conformitate cu Legea cu privire la apărarea națională.

O ceremonie festivă dedicată aniversării cu participarea președintelui Igor Dodon a avut loc miercuri, 30 august a.c., la Ministerul apărării, în al cărei cadru mai mulți militari au primit distincții de stat.

Militarii moldoveni participă la diverse misiuni internaționale. Începînd cu 1997, Republica Moldova a contribuit activ la misiunile internaționale sub egida OSCE în Republica Cecenă, Kosovo, Macedonia, Georgia, Tadjikistan, Ucraina; sub egida NATO în Bosnia și Herțegovina; misiunile ONU în Liberia, Coasta de Fildeș, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Central Africană și Georgia, precum și în cadrul forțelor multinaționale din Irak și Departamentului ONU pentru operațiuni de menținere a păcii (DPKO) din New York, SUA.

Începînd cu anul 2014, Republica Moldova a detașat contingente de militari ai Armatei Naționale în misiunea KFOR din Kosovo, în componența Forței Multinaționale de Menținere a Păcii. Primul contingent de pacificatori moldoveni a fost detașat în Kosovo în luna martie 2014.

La 16 martie 1994 Republica Moldova și NATO au semnat Parteneriatul pentru Pace, program de colaborare, care prevede, între altele, exerciții militare și instruiri comune.

Amintim că președintele Igor Dodon a blocat în acest an participarea militarilor moldoveni la exercițiile internaționale de peste hotare, motiv din care au fost suspendate finanțări din partea Statelor Unite prevăzute pentru reformarea Armatei Naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău