Ziua Constituției | Republica Moldova sărbătorește 23 de ani de la adoptarea Legii Supreme

  • 28 Iulie 2017 14:27
Ziua Constituției | Republica Moldova sărbătorește 23 de ani de la adoptarea Legii Supreme

Republica Moldova sărbătorește astăzi 23 de ani de la adoptarea de către Parlament a Constituției. Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie oficială organizată la Palatul Republicii, la care au participat înalți demnitari, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, personalități în domeniul culturii și științei, dar și președinți și judecători ai Curților Constituționale din Germania, Lituania, România și Ucraina.

Constituția Republicii Moldova a fost votată la 29 iulie 1994 de majoritatea parlamentară agrariană și socialistă din legislativul de atunci. Unele articole din Constituție au provocat de-a lungul anilor proteste, comentarii diferite și crize politice. În primul rând este vorba de denumirea limbii de stat, care, potrivit legii, supreme este cea ”moldovenească”. Abia în decembrie 2013 Curtea Constituțională a decis că Declarația de Independență, în care este statuată limba română, prevalează asupra textului Constituției. Dar și în prezent denumirea limbii este subiect de dezbateri.

O altă problemă discutată în societate este statutul de neutralitate, care în opinia multor experți și politicieni nu asigură securitatea Republicii Moldova și, în primul rând nici nu este respectat, din cauza trupelor ruse staționate pe teritoriul țării.

Constituția a suferit cele mai multe modificări în anul 2000, atunci când din republică prezidențială, Republica Moldova a devenit stat parlamentar, în care președintele țării este ales cu votul a 3/5 din numărul de deputați. Această normă constituțională a provocat de atunci trei scrutine parlamentare anticipate și crize politice, iar din septembrie 2009 până în martie 2012 Republica Moldova nu a avut un președinte ales.

Amintim însă că în anii 2009-2010 a funcționat a comisie care a elaborat textul unei noi constituții, dar clasa politică nu a ajuns atunci la un numitor comun. În septembrie 2010 a fost organizat și un referendum pentru ca șeful statului să fie ales de către popor, dar a fost invalidat din cauza prezenței reduse la vot.

În 2016, Curtea Constituționlă a restabilit dreptul cetățenilor de a alege direct președintele.

Legea fundamentală a Republicii Moldova, care a intrat în vigoare în data de 27 august 1994 prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil.

În ea sunt înscrise cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină statul nostru.

Conform Constituției, forma de guvernămînt a statului este republica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău