Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Mii de tineri au cerut în stradă alegeri libere și corecte

  • 07 Aprilie 08:30
Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Mii de tineri au cerut în stradă alegeri libere și corecte

Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când mii de tineri, au ieșit în stradă, nemulțumiți că Vladimir Voronin și comuniștii își prelungeau mandatul cu încă patru ani. Protestatarii au solicitat dreptul la un scrutin corect și liber.

Proteste pașnice au degenerat în violențe, în urma intervenției agresive a organelor de represiune ale statului

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse.

Potrivit datelor colectate de societatea civilă, peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă și au fost deținute în condiții inumane, iar cel puțin cinci persoane și-au pierdut atunci viața în condiții suspecte.

Totuși, statul a recunoscut un singur deces, pe cel al tânărului Valeriu Boboc, pentru care a fost condamnat la închisoare polițistul Ion Perju, care a fugit din Republica Moldova fără să-și ispășească pedeapsa.

Mai mulți responsabili, conducători ai Ministerului de Interne au fost achitați de justiția moldovenească.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău