Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române. Ziua Limbii noastre

  • 31 August 2016 09:52
Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române. Ziua Limbii noastre

În Republica Moldova este sărbătorită pe 31 august Ziua Limbii Române, pentru că lupta pentru valorile naționale românești și revenirea la adevăr a pornit de la lupta pentru dreptul de a scrie în grafie latină și de a vorbi în limba română.

Limbă oficială în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească era limba rusă.

Sărbătoarea Limbii Române este strâns legată de procesele de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ”80 ai secolului trecut. De fapt, primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din acei ani au fost ”Limbă! Alfabet!” adică limba română să fie declarată limbă oficială și să revină la alfabetul latin.

Cei care au declanșat campania pentru revenirea limbii române la alfabetul latin au fost scriitorii. În foarte scurt timp, manifestațiile a luat o amploare fără precedent. Pe 27 august 1989 la Chișinău are loc prima Mare Adunare Națională la care au participat zeci de mii de oameni care cer legiferarea limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină. Pe 31 august 1989, în urma unor discuții aprinse și sub presiunea maselor, Parlamentul reușește să voteze legile despre limba oficială și  alfabetul latin. Începând cu 1990, ziua 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române și marcată în fiecare an în Republica Moldova.

Totuși, lupta pentru limba română continuă și astăzi. Politicienii au folosit acest subiect în lupta pentru electorat în toți acești ani, iar în stânga Nistrului, copii din câteva școli lupta zi de zi pentru dreptul de a studia în limba română.

Mau multe acțiuni dedicate Sărbătorii Limbrii Române sunt organziate astăzi la Chișinău, care vor începe cu depuneri de flori pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, acolo unde au fost organizate primele manifestări de renaștere națională și va culmina cu un concert de muzică simfonică, pop-rock și folclorică, în centrul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău