Astăzi întră în vigoare Acordul între Republica Moldova și UE privind facilitarea regimului de vize

  • 01 Iulie 2013 09:33
Astăzi întră în vigoare Acordul între Republica Moldova și UE privind facilitarea regimului de vize

Un regim facilitat de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană, de care vor beneficia anumite categorii de cetățeni, intră în vigoare, începând de luni, 1 iulie.

Este vorba, în particular, de transportatori, jurnaliști și stafful ethnic al instituțiilor de media, rudele rezidenților sau cetățenilor europeni,  transmite IPN.

Potrivit Acordului privind facilitarea regimului de vize, transportatorii de mărfuri și de pasageri vor putea obține viză în țările Uniuunii Europene prezentând o solicitare în scris din partea Asociației Transportatorilor din Moldova, cu menționarea itinerarului, scopului călătoriilor, duratei și frecvenței acestora.

Jurnaliștii vor trebui să prezinte un certificat eliberat de o organizație profesională sau de către angajator, în care se menționează că scopul vizitei este de a desfășura activități de natură jurnalistică.

Rudele apropiate ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau a rezidenților acestor state vor trebui să prezinte doar o invitație în scris de către gazdă pentru a putea beneficia de facilități la obținerea unei vize de călătorie.

Conform acordului, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale statelor europene vor elibera vize cu intrări multiple pe o perioadă de 5 ani membrilor de guverne și parlamente regionale, judecătorilor Curții Constituționale și Curții Supreme de Justiție.

De asemenea, de astfel de vize vor beneficia și membrii permanenți ai delegațiilor oficiale, rudele apropiate ale cetățenilor Uniunii Europene sau ale moldovenilor cu reședință în spațiul comunitar, oamenii de afaceri, jurnaliștii și personalul tehnic al acestora.

Potrivit acordului, cetățenii moldoveni, deținători de pașapoarte de serviciu biometrice pot efectua călătorii de scurtă durată fără viză pe teritoriul statelor  Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău