Astăzi începe Săptămâna Națională a Voluntariatului

  • 02 Octombrie 2017 13:38
0%
00:00:00
00:00:00

În Republica Moldova, începe luni, 2 octombrie, Săptămâna Națională a Voluntariatului.  Evenimentul, aflat la cea de-a 11 ediție, își propune să promoveze voluntariatul la nivel național și să mobilizeze cetățenii pentru a contribui la schimbarea în bine a societății.

În acest an, organizatorii vor să le amintească cetățenilor despre problema deșeurilor cu care se confruntă Republica Moldova, în special, Chișinăul. 

În acest an, organizatorii evenimentului, membrii Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, doresc să sensibilizeze opinia publică și autoritățile în legătură cu necesitatea de colectare separată, sortare și reciclare a deșeurilor. De aceea, organizatorii evenimentului și voluntarii se îndreaptă acum spre  Bubuieci, unde vor sorta deșeurile, spune președinta Asociației Obștești „Tinerii Pentru Dreptul la Viață”, Antonița Fonari. 

„În acest an va fi o activitate de sortare a deșeurilor la Bubuieci(...)Republica Moldova,  nu are o tradiție de selectare a deșeurilor și de a face bani din deșeuri. Vom merge acolo cu mănuși, în cizme, în haine comode. Timp de o oră vom face voluntariat - vom selecta deșeurile ca să explicăm cât de important este ca fiecare dintre noi să facă niște acte de cetățenie activă începând cu bucătăria noastră: atunci când ne selectăm sticla de la lapte sau un pachet alimentar și hârtia, de exemplu”, a spus Antonița Fonari. 

Organizatorii anunță că la Săptămâna Națională a Voluntariatului vor participa atât deputați, cât și membrii mai multor organizații neguvernamentale. De exemplu, pentru membrii Asociației „Motivație”, care se axează pe asistența acordată persoanelor cu dizabilități locomotorii, a devenit deja o tradiție să participe la acțiunile de voluntariat.

„O să venim împreună cu echipa să colectăm aceste deșeuri și să facem selecția lor. Sperăm să se implice cât mai multe persoane pentru a demonstra că chiar fiind cu o problemă locomotorie să arate că totul este posibil, trebuie să fii  responsabilă și să ai grijă de mediu, pentru că noi toți trăim în această societate și să respirăm acest aer. Dacă nu noi vom face curat, atunci cine o va face?”, a declarat specialistul în relații cu publicul al Asociației „Motivație”, Victoria Boțan.

Potrivit organizatorilor Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Capitala produce zilnic 700 de tone de gunoi. Ei spun că dacă deșeurile ar fi separate din start și colectate selectiv la sursă, procentul de reciclare ar fi mai mare, iar problemele cu depozitarea-mai mici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău