Astăzi este prăznuită Nașterea Maicii Domnului

  • 21 Septembrie 2016 16:46
Astăzi este prăznuită Nașterea Maicii Domnului

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul bisericesc vechi prăznuiesc astăzi, 21 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare numită și Sfânta Maria Mică. Este una din cele patru sărbători împărătești închinate Maicii Domnului.

Este comună atât pentru Biserica Ortodoxă, cât și pentru cele Catolică și Greco-Catolică, transmite IPN.

La această sărbătoare împărătească slujbele sunt deosebite prin cântări, se oficiază liturghie. Troparul sărbătorii este: „Nașterea ta, de Dumnezeu născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, și dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea ne-a dăruit viață veșnică”.

Cea care avea să devină Maică a Domnului s-a născut în orașul Nazaret din Galileea. Sfinții Părinți, drepții Ioachim și Ana, erau sterpi și în vârstă, dar doreau aprig un copil, astfel că Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor și lacrimilor părinților ei. În sinaxarul sfinților ortodocși Sfinții Părinți sunt pomeniți spre prăznuire la doar o zi după Dumnezeiescul praznic al Nașterii Fecioarei Maria, fiind pomeniți prin rugăciunile și Acatistul care li s-au închinat mai cu seamă de către cuplurile care nu reușesc să aibă copii.

În această zi, își sărbătoresc hramul multe biserici, localități, familii. La fel, femeile care poartă numele Maria își sărbătoresc ziua numelui.

În Moldova peste 129 de mii de femei poartă prenumele Maria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău