Astăzi este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

  • 27 Ianuarie 2021 09:11
Astăzi este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie.

Rezoluția 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului și să dezvolte programe educaționale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parțial, și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului.

Totodată, Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului și îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare "Holocaustul și Națiunile Unite" și, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaționale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanța Holocaustului.

Programul de informare al Națiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o rețea globală de parteneri și a dezvoltat inițiative versatile incluzând resurse educaționale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuții și expoziții.

Programul are în vedere marcarea în fiecare an a Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz Birkenau (1940-1945). Programul lucrează cu state membre din întreaga lume și oferă sprijin Organizației Națiunilor Unite pentru a organiza activități de educare și rememorare a Holocaustului.

De asemenea, Programul de informare al Națiunilor Unite asupra Holocaustului reprezintă ONU la Alianța Internațională pentru Rememorarea Holocaustului, un organism interguvernamental care își propune să obțină sprijinul societății civile și al clasei politice pentru educația, rememorarea și cercetarea Holocaustului.

Tema care ghidează rememorarea și educația Holocaustului în 2021 este "Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust" - "Înfruntarea consecințelor: recuperare și reconstituire după Holocaust". Aceasta are în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare și reconstituire a indivizilor, comunității și sistemelor de justiție.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări și de activități la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și la birourile ONU din întreaga lume.

Între evenimentele organizate cu acest prilej în 2021, la 27 ianuarie, are loc ceremonia memorială pentru Holocaust a Națiunilor Unite. Evenimentul va fi transmis online pe UN Web TV.

Ceremonia memorială a Holocaustului este organizată în comun de către Departamentul pentru Comunicații Globale al Organizației Națiunilor Unite și UNESCO, în cooperare cu Alianța Internațională pentru Rememorarea Holocaustului.

În urma ceremoniei, experți de frunte în domeniul cercetării și educației Holocaustului și voci proeminente împotriva antisemitismului vor discuta despre pericolele negării și denaturării Holocaustului, în timpul unei mese rotunde online.

Anul trecut, în 2020, s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Cu acest prilej, programul de informare "Holocaustul și Organizația Națiunilor Unite" a ales tema "75 years after Auschwitz - Holocaust Education and Remembrance for Global Justice'', pentru a reflecta importanța, după 75 de ani de la Holocaust, a acțiunii colective împotriva antisemitismului și a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea și drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău