Astăzi are loc deschiderea Summitului Internațional al Primarilor

  • 11 Aprilie 14:16
Astăzi are loc deschiderea Summitului Internațional al Primarilor

Integrarea europeană și reconstrucția Ucrainei sunt printre principalele subiecte de discuție la ediția din acest an a Summitului Internațional al Primarilor găzduit de Rep. Moldova. Președinta Maia Sandu a subliniat în cadrul evenimentului că integrarea europeană este singura cale pentru asigurarea prosperității comunităților, iar ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Națiunile Unite Ned Price a salutat progresele înregistrate de Rep. Moldova și Ucraina pe calea aderării la UE, transmite Radio Chișinău.

Vom putea construi Moldova Europeană doar dacă vom dezvolta comunități europene, a declarat președinta Maia Sandu, în deschiderea evenimentului organizat în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. În ultimii ani, Guvernul a făcut eforturi pentru a îmbunătăți climatul investițional prin reducerea birocrației și a procedurilor ineficiente, prin creșterea numărului de servicii publice digitale, însă aceste măsuri trebuie dublate de o abordare la fel de ambițioasă la nivelul administrațiilor publice locale, a subliniat Maia Sandu. 

“Apreciez în mod deosebit faptul că în cadrul evenimentului de astăzi se vor pune în discuție modele de valorificare a oportunităților oferite de fondurile europene pentru modernizarea orașelor. Aceste exemple reprezintă unul din argumentele cele mai puternice una din dovezile cele mai clare că integrarea europeană constituie  singura cale pentru asigurarea prosperității comunităților din Republica Moldova și din întreaga regiune.

Programele oferite de Uniunea Europeană constituie o șansă unică de a recupera într-un orizont de timp apropiat decalajul de dezvoltare dintre localitățile noastre și cele din țări precum România, Polonia, Lituania, Suedia, Italia, Germania.

În ultimii ani Guvernul RM a făcut eforturi substanțiale ca țara noastră să îmbunătățească climatul investițional prin reducerea birocrației și a procedurilor ineficiente, precum și prin creșterea numărului de servicii publice  digitale. Se construiesc drumuri și poduri noi. Facem progrese în ceea ce privește garantarea securității energetice. Însă aceste măsuri trebuie dublate de o abordare la fel de curajoasă și de ambițioasă la nivelul administrațiilor publice locale”, a declarat Maia Sandu.

Prezent la eveniment, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Națiunile Unite, Ned Price, a salutat progresele înregistrate de Rep. Moldova și Ucraina pe calea aderării la UE. Totodată, diplomatul a reiterat sprijinul american pentru cele două state în contextul dificil cauzat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Aceasta este o platformă unică dar și una vitală. Știu chiar acum că munca dvs este grea. Țările dvs se confruntă cu serioase provocări strategice, care în multe cazuri sunt generate de invazia rusă în Ucraina. Este o parte a motivului din care pentru noi este foarte important ca Statele Unite să fie prezente aici astăzi pentru a-și demonstra suportul necondiționat pentru Moldova, Ucraina și pentru întreaga regiune”, a afirmat, Ned Price.

Summitul Internațional al Primarilor a fost lansat în 2016 în Ucraina ca platformă de schimb de cunoștințe pentru liderii din administrația locală. Evenimentul, care a ajuns la a 5-a ediție, este organizat de Fondul Enterprise Western NIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău