Astăzi, 5 aprilie, este marcată Ziua NATO în România. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj

  • 05 Aprilie 2020 14:00
Astăzi, 5 aprilie, este marcată Ziua NATO în România. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj

Ziua NATO în România este marcată în prima duminică a lunii aprilie. Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei NATO, scrie TVR MOLDOVA.

"În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertății, democrației și statului de drept, țări de pe ambele țărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambițios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianței și-au asumat astfel responsabilitatea și indivizibilitatea securității euroatlantice.NATO a dovedit de-a lungul timpului și capacitatea extraordinară de a se adapta și de a evolua, caracteristici esențiale pentru o organizație care se confruntă atât cu amenințări clasice, cât și hibride, provenind din multiple direcții strategice. Alianța Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securității la nivel regional și global și a creat condițiile pentru complementaritatea activităților desfășurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizații internaționale. Relația transatlantică reprezintă un element esențial de susținere a solidarității și coeziunii aliate", se spune în mesajul semnat de către președintele României.

El a menționat că NATO a depus eforturi consistente în ultimii ani pentru creșterea rezilienței Aliaților, inclusiv în domeniul sănătății. ""Țara noastră va continua să acționeze coerent și convergent, împreună cu ceilalți Aliați, pentru ca organizația la care am aderat în anul 2004 să fie în continuare puternică și de succes. România este un Aliat activ care acționează cu hotărâre și eficient pentru creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și promovarea profilului României ca pilon de stabilitate și securitate pe flancul estic, precum și a importanței strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianță. România va continua să acționeze cu determinare și responsabilitate pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, mai ales pe flancul estic, susținând necesitatea unei prezențe aliate robuste la Marea Neagră. Concomitent, țara noastră își va îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO în Orientul Mijlociu. Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranță și pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune și reziliență sporită, în beneficiul statelor membre și al securității globale.Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este astăzi mai mare decât oricând", se mai spune în mesajul semnat de către președinte României.

Și premierul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj cu această ocazie.

"De câteva săptămâni, noul coronavirus curmă zilnic mii de vieți în întreaga lume, iar țările afectate fac eforturi dramatice pentru a opri pandemia. Omenirea s-a văzut angrenată pe neașteptate într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil și imprevizibil, care necesită din partea noastră o acțiune rapidă, coordonată și eficientă, pentru a salva vieți și pentru a limita efectele economice și sociale ale pandemiei. Eforturilor civile desfășurate de țările afectate li s-au alăturat acțiunile Alianței Nord-Atlantice de aprovizionare cu materiale și echipamente sanitare și economice esențiale, iar România a beneficiat deja de un astfel de ajutor", se precizează în mesaj.

Premierul Orban salută sprijinul oferit și disponibilitatea exprimată de NATO de a ajuta în continuare statele membre și statele partenere cu logistică, expertiză și personal medical, declarându-se încurajat de aprecierea exprimată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru măsurile pe care România le-a implementat până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.

"Astăzi, după 16 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanție de securitate. Alianța a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora așteaptă să li se alăture și alte țări, o confirmare în plus a credibilității NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianței este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente și de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliații noștri euro-atlantici în această luptă pentru viață și securitate", se mai arată în mesaj.

Sursa:TVR MOLDOVA 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău