MAE de la București: Evoluțiile recente de la Chișinău nu conferă garanția unui parcurs european pentru R.Moldova

  • 27 Aprilie 2020 11:39
MAE de la București: Evoluțiile recente de la Chișinău nu conferă garanția unui parcurs european pentru R.Moldova

Evoluțiile recente de la Chișinău nu atestă continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării agendei europene și nu conferă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova, afirmă Ministerul de Externe de la București într-un comunicat de presă. Totuși, România va ajuta în continuare cetățenii R. Moldova.

La 10 ani  de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, acest parteneriat nu se poate realiza la adevăratul său potențial, pe măsura voinței și capacității României.

Pe acest fundal, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19”, se arată în comunicat.

România subliniază valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre cele două state precum și faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

Bucureștiul amintește de rezultatele care au fost obținute în acest parteneriat: intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător, România fiind primul stat UE care l-a ratificat; liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Rep. Moldova; parcurgerea unor etape importante în modernizarea instituțiilor și profesionalizarea administrației publice în acord cu standardele europene; creșterea schimburilor economice și accesului produselor moldovenești pe piețele statelor Uniunii Europene, în primul rând, în România.

De la semnarea Parteneriatului Strategic, oportunitățile studenți, oameni de cultură și știință s-au multiplicat considerabil. România a oferit un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, a implementat Acordul privind asistența financiară rambursabilă acordată Republicii Moldova, în cuantum de 150 de milioane de euro.

Între timp,  s-a purces la construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, s-au renovat 1100 de grădinițe, au fost donate 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ. Numeroase clădiri de importanță culturală au fost renovate în R. Moldova din bani românești, iar cetățenii au acum mai multe șanse la viață grație proiectului SMURD.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău