Astăzi, 19 ianuarie, la Sala cu Orgă va avea loc concertul „Wind, Water, Earth”, susținut de muzicieni din România

  • 19 Ianuarie 2023 09:09
Astăzi, 19 ianuarie, la Sala cu Orgă va avea loc concertul „Wind, Water, Earth”, susținut de muzicieni din România

Muzică clasică în partituri contemporane va răsuna, în această seară, la Sala cu Orgă, de la ora 18:00, într-un concert de pian, vioară și violoncel, semnat de compozitorul român Dan Popescu. În cadrul concertului, în care vor evolua trei artiști de renume internațional, violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sânzâiana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu, va fi lansat și albumul „Vântul, Apa și Pământul”.

Pe acorduri de vioară, pian și violoncel, la Sala cu Orgă, va avea loc concertul de muzică clasică „Vântul, Apa și Pământul” compus de Dan Popescu, un compozitor contemporan care se apropie în creația sa de muzica romanticilor târzii, după cum au remarcat artiștii în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău.

Este o ocazie rară pentru publicul de la Chișinău când compoziții muzicale vor fi interpretat la o vioară Stradivarius. Violonistul Alexandru Tomescu, spune că în seara aceasta publicul de la Chișinău va fi introdus într-un alt univers al muzicii clasicii, cel al contemporanului, apropiat de romanticii târzii, ceea ce reprezintă o noutate:

„Ceea ce face diferența între o muzică plictisitoare anostă este gradul de implicare. Trebuie să riști, să te expui acolo, pe scenă, să spui lucrurile cele mai profunde mai intime, care te animă, care dau sens vieții tale. În clipa în care nu simți că ai această conexiune, această implicare, această trăire a muzicii, atunci mai bine nu o cânți. Pentru că muzica dacă nu este trăită, atunci nu se ridică până la public”, spune Alexandru Tomescu.

Compozitorul Dan Popescu va fi alături de cei trei muzicieni, care vor transmite publicului din firea sa romantică, a spus Ștefan Cazacu:

Trebuie privită exact cum ar fi o lucrare. Nu interpretăm, este mai mult spre romantism. Pentru că el este o fire romantică (n.r. compozitorul Dan ), dar nu vrea să recunoască și asta se simte în melodiile lui. Este frumoasă și a fost plăcută pentru noi. Sunt câteva pasaje de dificultate numai pentru noi artiștii, pentru public nu este la fel. Să nu se sperie publicul, vor avea o surpriză foarte plăcută și nouă ne place ce cântăm”, a spus Ștefan Cazacu.

Concertul va fi concentrat în emoții, fie melancolice sau energice, a spus la rândul ei și pianista Sânziana Mircea:

„Este o muzică plină de emoții. Sunt emoții foarte contrastante, sunt pasaje foarte visătoare cu pasaje melancolice, cu pasaje pline de energie. Așa cum spunea și Alexandru Tomescu, muzica care se apropie de Rahmaninov, de romanticii târzii. Așa că vă promitem că nu vă veți speria de muzica din această seară. Este departe de efectele destul de exotici ale anumitor compozitori contemporani ”, a spus la rândul ei și pianista Sânziana Mircea.

Concertul din această seară de la Sala cu Orgă este dedicat Zilei Culturii Naționale. Accesul pentru public este gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău