Astăzi, 16 mai se împlinesc 210 ani anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

  • 16 Mai 2022 08:25
Astăzi, 16 mai se împlinesc 210 ani anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la București Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul Țarist.

Prin acest tratat, Principatul Moldovei a fost redus la o zonă geografică care a inclus cea mai mare parte a Moldovei Occidentale, în timp ce partea orientală, atribuită Imperiului Rus, a devenit o provincie, denumită atunci Basarabia, a Imperiului țarist.

Ceea ce a avut loc în 1812 are efecte și astăzi, raptul Basarabiei, fiind realizat și printr-un târg ascuns între delegația rusă și cea turcă. Metodele continuă să fie practicate și astăzi, consideră istoricul și profesorul de la Universitatea din București, Marius Diaconescu:

România a fost aliată cu Rusia, împotriva turcilor și implicit politicienii români nu puteau să ridice problema Basarabiei. Și din cauza aceasta despre Basarabia s-a vorbit destul de puțin la București, în comparație cu Transilvania, sau Bucovina, care erau sub stăpânirea austro-ungară. Despre raptul acesta al Basarabiei ar trebui să spunem că ceea ce s-a întâmplat atunci, în 1812, continuă și astăzi; ceea ce s-a întâmplat atunci, are efecte și astăzi. Atunci rușii au reușit să obțină Basarabia cumpărându-i, dând șpagă, sau mită demnitarilor turci cu care negociau, la fel cum astăzi tot prin mită Rusia controlează în mare parte politica de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău