Astăzi, 16 mai se împlinesc 210 ani anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

  • 16 Mai 2022 08:25
Astăzi, 16 mai se împlinesc 210 ani anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la București Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul Țarist.

Prin acest tratat, Principatul Moldovei a fost redus la o zonă geografică care a inclus cea mai mare parte a Moldovei Occidentale, în timp ce partea orientală, atribuită Imperiului Rus, a devenit o provincie, denumită atunci Basarabia, a Imperiului țarist.

Ceea ce a avut loc în 1812 are efecte și astăzi, raptul Basarabiei, fiind realizat și printr-un târg ascuns între delegația rusă și cea turcă. Metodele continuă să fie practicate și astăzi, consideră istoricul și profesorul de la Universitatea din București, Marius Diaconescu:

România a fost aliată cu Rusia, împotriva turcilor și implicit politicienii români nu puteau să ridice problema Basarabiei. Și din cauza aceasta despre Basarabia s-a vorbit destul de puțin la București, în comparație cu Transilvania, sau Bucovina, care erau sub stăpânirea austro-ungară. Despre raptul acesta al Basarabiei ar trebui să spunem că ceea ce s-a întâmplat atunci, în 1812, continuă și astăzi; ceea ce s-a întâmplat atunci, are efecte și astăzi. Atunci rușii au reușit să obțină Basarabia cumpărându-i, dând șpagă, sau mită demnitarilor turci cu care negociau, la fel cum astăzi tot prin mită Rusia controlează în mare parte politica de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău