Astăzi, 15 mai, a fost lansat proiectul „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”

  • 15 Mai 2023 13:18
Astăzi, 15 mai,  a fost lansat proiectul „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”

În procesul decizional de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană este nevoie de o cooperare între autoritățile publice și societatea civilă. În acest sens, astăzi, 15 mai, a fost lansat proiectul „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”, care are drept obiectiv consolidarea și capacitarea societății civile în sprijinirea implementării Agendei de Integrare Europeană, scrie Radio Chișinău.

În Rep. Moldova, societatea civilă a facilitat procesul de democratizare a mentalității și a contribuit la desovietizarea clișeelor societale, a spus premierul Dorin Recean în cadrul conferinței de lansare a proiectului:

„De aici încolo, societatea civilă  și în continuare ce trebuie  să observe ce face Guvernul, ce fac instituțiile. De fiecare dată să atenționeze asupra problemelor, și vom aprecia întotdeauna acest rol de monitorizare, iar, pe de altă parte, tot societatea civilă și un rol de a oferi expertiză acolo unde este necesar în acest proces (n.r. de implementare a celor 9 recomandări) ”, spune Dorin Recean.

Rep. Moldova a reușit să obțină statutul de țară candidată la UE deoarece și societatea civilă a depus eforturi considerabile, a spus șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks:

„UE a susținut implicarea organizațiilor societății civile, pentru că am considerat că ele au un rol major și o contribuție importantă în schimbarea mentalității țării în general. Unul din cei nouă pași care au fost evidențiați se refereau la implicarea Societății Civile în procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile”, spune Janis Majeiks.

Acest proiect permite capacitarea și împuternicirea a 15 organizații neguvernamentale să acționeze în calitate de agenți ai schimbării pentru a susține alinierea priorităților bugetare și politicilor prin care vor fi îndeplinite recomandările înaintate de Comisia Europeană.

Totodată, reprezentanții societății civile vor oferi o evaluare independentă de Guvern privind îndeplinirea cerințelor înaintate Chișinăului, a spus coordonatoarea de proiect Ecaterina Rusu:

„După cum a fost menționat participarea SC în procesul decizional este o valoarea a UE, iar SC reprezintă un mediator între autorități și comunitate, bate alarma atunci când lucrurile nu merg în direcția corectă, și în general promovează interesul public, însă pentru a-și realiza acest rol trebuie să se implice plenar în aceste activități” ,spune Ecaterina Rusu

Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutum Virtutes Civilis (IVC), și Fundația Friedrich Ebert” (FES). Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert” (FES).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău