Astăzi, creștinii ortodocși de stil nou îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul

  • 07 Ianuarie 2014 15:30
Astăzi, creștinii ortodocși de stil nou îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, la 7 ianuarie, se sărbătorește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos, în Iordan.

Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi pe Acesta și de a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal, pe care el îl transmitea era: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".

Din Evanghelia după Marcu, aflam că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbracat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și că se hrănea cu lacuste și miere sălbatică. Din Evanghelie cunoaștem, de asemenea, că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era cumnata sa.

Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

La multi ani ! celor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău