Asociațiile din domeniul turismului vor colabora pentru soluționarea problemelor din turismul intern

  • 14 Martie 2017 15:14
Asociațiile din domeniul turismului vor colabora pentru soluționarea problemelor din turismul intern

Mai multe asociații din domeniul turismului își propun să colaboreze pentru soluționarea problemelor din turismul intern și receptor. Scopul final al acordului de parteneriat semnat de acestea este de a relansa industria turistică prin reformarea sistemică, structurală și complexă, transmite IPN.

Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova, spune că își dorește ca turismul din Moldova să poată absorbi un număr cât mai mare de vizitatori, iar prin intermediul acordului semnat își propun să regândească sistemul de reglementare în domeniul turistic. Asociațiile își doresc să includă mai bine destinațiile turistice în circuite și să le dezvolte pentru a fucționa mai bine în deservirea oaspeților Republicii Moldova.

Președinta Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural, Svetlana Lazăr, spune că își dorește o accelerare a dezvoltării și diversificării produsului turistic din mediul rural și impulsionării afacerilor rurale în zonele cu mare potențial turistic. Svetlana Lazăr spune că la nivel de țară sunt doar 26 de pensiuni turistice, iar în momentul lansării destinației Orheiul Vechi, cu 17 ani în urmă, speranța era ca sectorul să se dezvolte mult mai dinamic. Atunci când s-a lansat Orheiul Vechi, experții spuneau că Moldova trebuie să implementeze un cadru facilitator pentru dezvoltarea turismului rural, însă acest lucru nu s-a întâmplat, afirmă Svetlana Lazăr. Președinta ANTREC spune că, dacă se implementau recomandările experților, în Moldova ar fi fost în anul 2016 aproximativ 700 de pensiuni turistice.

Alexandru Filipschi, președinte al Federației de Promovare a Turismului din Moldova, spune că statul declară turismul ca fiind ramură prioritară, dar aceasta nu se traduce prin acțiuni sau prin buget corespunzător. Acesta afirmă că trebuie schimbate accentele de pe turismul emițător pe turismul receptor. Președintele FPTM susține că circuitele moldovenești nu sunt valorificate suficient.

Acordul de parteneriat a fost semnat de către Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova(ADTM), Federația de Promovare a Turismului din Moldova și Centrul de Promovare a Turismului Vinicol din Republica Moldova. Semnatarii invită toate asociațiile din turism să se alăture inițiativei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău