Irina Vlah lansează campania „Vocea Poporului”. Ion Tăbârță: „Este un proiect care vrea să mențină Rep. Moldova în zona gri a geopoliticii, în zona controlată de Rusia”

  • 28 Februarie 14:23
Irina Vlah lansează campania „Vocea Poporului”. Ion Tăbârță: „Este un proiect care vrea să mențină Rep. Moldova în zona gri a geopoliticii, în zona controlată de Rusia”

Asociația obștească „Platforma Moldova”, condusă de Irina Vlah, lansează o campanie întitulată „Vocea Poporului”  pentru a colecta informații despre problemele oamenilor. Experții, însă, califică această campanie drept un nou element al războiului hibrid purtat de Federația Rusă, cu scopul de a zădărnici parcursul european al R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, Irina Vlah a criticat actuala guvernare și a declarat că în cadrul campaniei vor fi colectate informații de la oameni despre problemele lor, care vor fi transmise autorităților.

„Împreună cu colegii din cadrul Platformei Moldova am decis să demarăm o amplă campanie națională cu genericul Vocea Poporului Rep. Moldova. Vom ajuta oamenii să formuleze dorințele concrete pe care le au și îi vom asista în procesul de sesizare a organelor responsabile ale statutului”, a declarat Irina Vlah.

Pe de altă parte, experții avertizează că această inițiativă ar putea submina eforturile de integrare europeană ale R. Moldova și ar putea alimenta tensiunile existente, a declarat pentru Radio Chișinău comentatorul politic Ion Tăbârță:

„Se dorește a fi o alternativă  atât a președintelui Maia Sandu, ca drept principal politician, cât și a proiectului european de dezvoltare a Rep. Moldova și anume - un proiect care să mențină Rep. Moldova în zona gri a geopoliticii, în zona controlată de Federația Rusă și care își dorește ca Rep. Moldova să nu să se integreze în UE. Într-adevăr, această campanie poate fi considerată un element al războiului hibrid. Cineva intenționat merge pe astfel de scenarii și nu exclud că unii politicieni din Rep. Moldova și o parte din societatea noastră să creadă sincer în reușita unui astfel de proiect”, a declarat Ion Tăbârță.

Și analistul politic Anatol Țăranu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa transparenței în ceea ce privește originea și finanțarea organizației condusă de Irina Vlah, întrebându-se cine sunt membrii acesteia și de unde provin sursele de finanțare:

„Eu totuși nu pot să înțeleg ce reprezintă această platformă pentru Rep. Moldova și cine face parte din această platformă. Doamna Vlah vorbește despre colegii săi, dar niciunul niciodată nu a apărut, iar acest lucru vorbește despre faptul că Vlah este participantă la un proiect care nu a fost gândit de ea, dar este pur și simplu un executor al unui proiect venit din alte părți. Trebuie să ținem cont că suntem într-un război informațional împotriva Rep. Moldova și sunt foarte multe motive de presupus că doamna Vlah este parte al acestui război hibrid al Rusiei împotriva Rep. Moldova și joacă de partea Kremlinului. În măsura în care asemenea inițiative vor avea și o finanțare destul de mare și dacă oficialitățile de la Chișinău vor permite ca banii murdari să fie folosiți pentru destabilizarea situației,  eu cred că asta ar putea să aducă și un anumit succes în destabilizarea Rep. Moldova”, a explicat Anatol Țăranu      .

Irina Vlah a intrat în politică în 2005 în calitate de deputat din partea Partidului Comuniștilor, apoi a deținut funcția de bașcan al regiunii găgăuze în perioada 2015-2023, fiind promovată de socialiști, după care s-a distanțat și de această formațiune. În noiembrie anul trecut și-a anunțat propriul proiect politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău