Asociația Transportatorilor de Taxi: „Asistăm la un paradox uluitor în Moldova: prețurile la gaze ne sunt dictate de la Moscova și tot de acolo se stabilesc și tarifele în taxi!”

  • 23 Ianuarie 13:41
Asociația Transportatorilor de Taxi: „Asistăm la un paradox uluitor în Moldova: prețurile la gaze ne sunt dictate de la Moscova și tot de acolo se stabilesc și tarifele în taxi!”

Chișinăul riscă să rămână fără serviciul de taxi, atenționează Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi (ATAT). Potrivit unui comunicat difuzat de asociație, din cauza creșterii prețurilor la gazul metan, serviciul de taxi devine nerentabilă atât pentru șoferi, cât și pentru companiile de taxi, și va duce la creșterea tarifelor.

Totodată, ATAT atarge atenția că „multe companii de taxi locale au devenit ostatici direcți sau indirecți ai cooperării cu platformele mobile străine de comenzi de taxi, deoarece tarifele sunt dictate de șeful de la Moscova. Companiile nu își pot stabili propriile prețuri, iar pentru a rămâne cumva pe linia de plutire, recurg adesea la încălcarea legilor fiscale și la practicarea transportului ilicit de persoane – acțiuni care s-au intensificat după creșterile mari la prețul gazului metan de la sfârșitul anului precedent. Acestea, ca efect indirect și imediat, provoacă concurență neloială severă și daune companiilor concurente. Asistăm la un paradox uluitor în Moldova: prețurile la gaze ne sunt dictate de la Moscova și tot de acolo se stabilesc și tarifele în taxi!”, susține Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi.

ATAT susține că din cauza lipsei unui cadru legislativ care să reglementeze activitățile platformelor mobile străine pe piața serviciilor de taxi din Moldova, agregatorii străini nu sunt înregistrați local, iar acest fapt le permite să nu plătească impozite, dar să-și dicteze condițiile, încălcând legislația concurențială și anti monopol: „Mai mult decât atât, taximetriștii din companiile care nu pot în nici un fel să stabilească tarife care să acopere costuri și impozite încep să protesteze, exprimându-și nemulțumirea față de creșterea prețurilor și lipsa de venituri. Se poate presupune și faptul că este în beneficiul cuiva să creeze tensiune în societate prin astfel de manipulări simple”.

Taximetriștii cer ca platformele mobile străine care activează în domeniul taximetriei să se înregistreze legal în R. Moldova și condiții egale pentru jucătorii de pe această piață.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,41
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:10,73 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău