Asociația Promo-LEX va monitoriza alegerile locale noi, din 16 octombrie 2022

  • 09 Septembrie 2022 15:34
Asociația Promo-LEX va monitoriza alegerile locale noi, din 16 octombrie 2022

Asociația Promo-LEX lansează astăzi, 9 septembrie 2022, Misiunea de Observare (MO) a alegerilor locale noi din 16 octombrie 2022. În satul Sălcuța din raionul Căușeni, în comuna Ialpujeni din raionul Cimișlia și comuna Braniște din raionul Rîșcani vor fi organizate alegeri locale noi pentru funcția de primar. Acestea sunt ultimele alegeri care pot fi organizate, conform legislației, până la alegerile locale generale din anul 2023.

Observarea procesului electoral va cuprinde perioada electorală precum și ziua alegerilor, inclusiv turul doi de scrutin în localitățile în care va fi organizat. Misiunea va fi realizată de către echipa centrală, trei observatori pe termen lung (OTL) și câte un observator pe termen scurt (OTS) în fiecare secție de votare.

Tradițional, aceasta va monitoriza organizarea și desfășurarea alegerilor din perspectiva respectării principiilor democratice și a cadrului legislativ. Constatările se vor referi la activitatea organelor electorale și a altor instituții relevante, prestația concurenților electorali și a partidelor politice, inclusiv finanțarea campaniei electorale. În ziua alegerilor, vom urmări deschiderea și închiderea secțiilor de votare, procesul de vot, accesibilitatea sediilor, precum și numărarea buletinelor. Promo-LEX va efectua și numărarea în paralel a voturilor, iar constatările și recomandările Misiunii vor fi prezentate după ziua alegerilor, într-o analiză finală.

Pornind de la experiența monitorizării alegerilor locale generale din 2019 și a alegerilor locale noi din perioada anilor 2021 și 2022, Promo-LEX amintește despre unele aspecte legale problematice constatate anterior și care se pot repeta și în acest scrutin. În special, atragem atenția Legislativului asupra necesității asigurării unor condiții egale între partide și candidați independenți la etapa de colectare a semnăturilor prin impunerea obligativității ca toți pretendenții să colecteze semnături, nu doar cei independenți.

Necesitatea organizării alegerilor pentru funcția de primar al satului Sălcuța și al comunei Ialpujeni a survenit în urma decesului foștilor primari, iar pentru cel al comunei Braniște mandatul a încetat înainte de termen din cauza imposibilității de a-și exercita atribuțiile pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive.

Promo-LEX este organizația neguvernamentală cu cea mai vastă experiență de monitorizare a alegerilor la nivel național. Începând cu anul 2009 Promo-LEX a monitorizat 23 de scrutine (locale, parlamentare și prezidențiale) cu implicarea a peste 16 mii de observatori naționali. Scopul Misiunilor de Observare este informarea publicului despre modul de organizare și desfășurare a scrutinelor, precum și sporirea încrederii cetățenilor în procesul electoral.

Misiunea de Observare a alegerilor locale noi este desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău