Asociația Promo-LEX : Noi condamnări în cazul lui Andrei Brăguță. 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie condamnați pentru tratament inuman și degradant
-
04 Iunie 2021 11:01
Astăzi, 4 iunie 2021, Judecătoria Buiucani a emis o nouă sentință pe cazul lui Andrei Brăguță, victimă a tratamentului inuman și degradant, decedat în penitenciar în august 2017. Conform sentinței, 5 din 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție Chișinău au fost condamnați la închisoare cu executare, iar alți 8 – condamnați condiționat, informează Asociația Promo-LEX .
Potrivit Asociației Promo-LEX cei 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie au cauzat suferințe fizice și psihice lui Andrei Brăguță, care se afla în custodia publică, ceea ce reprezintă tratament inuman și degradant. Aceste acțiuni au fost comise profitând de starea de neputință evidentă a victimei, care se datorează unei boli și dizabilități psihice, comise de mai multe persoane, care din imprudență au cauzat decesul victimei.
Potrivit raportului de expertiză medico-legală din septembrie 2017, Andrei Brăguță a decedat din cauza unei bronhopneumonii purulente. În acest sens, inculpații au admis plasarea lui Andrei Brăguță în izolator dezbrăcat, fără haine, ciorapi și încălțăminte, fără a fi asigurat cu saltea și plapumă. Aceste condiții au cauzat victimei un prejudiciu corporal efectiv prin suprarăcirea organismului și au favorizat dezvoltarea bronhopneumoniei purulente bilaterale.
Asociația Promo-LEX a atenționat statul, în repetate rânduri, despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități mintale, inclusiv care se află în custodia autorităților.
În acest sens, cazul lui Andrei Brăguță este unul complex care evidențiază probleme de sistem legate de: reținerea persoanei, comportamentul și gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilități, aplicarea abuzivă a măsurii preventive și de arest, tortura și tratamentul inuman și degradant în detenție, calitatea asistenței medicale, ineficiența mecanismului de raportare a faptelor de tortură, calitatea slabă a asistenței juridice prestate de unii avocați. Prin acțiunile tuturor participanților în proces, aceste probleme au fost reconfirmate. Este vital ca problemele constate în acest caz să fie soluționate în mod prioritar, notează sursa citată.
Conform avocatei Asociației Promo-LEX, Victoria Donica (Gamurari), ”Suntem mulțumiți de sentința emisă. Conform acesteia putem menționa că mecanismul privind investigarea cauzelor de tortură din Republica Moldova este unul funcțional”. Totodată, avocata a precizat că ”familia victimei consideră că persoanele vinovate urmează a fi sancționate cu cea mai aspră pedeapsă și în urma studierii sentinței motivate, dar și a consultării prealabile cu succesorul părții vătămate, sentința va fi contestată la Curtea de Apel în partea individualizării pedepsei”.
Amintim că anterior, Judecătoria municipiului Chișinău a pronunțat dispozitivul sentinței în legătură cu faptele de tortură, tratament inuman și degradant și vătămări corporale medii comise în privința lui Andrei Brăguță. Astfel, instanța de judecată a decis condamnarea codeținuților lui Andrei Brăguță Totodată, instanța a decis condamnarea a 3 polițiști implicați pe acest caz.
Asociația Promo-LEX reiterează importanța examinării cazului dat, implementarea cât mai rapidă a Convenției ONU Împotriva Torturii, dar și a măsurilor pentru prevenirea problemelor sistemice în penitenciare, evidențiate în recomandările raportului Avocatului Poporului, dar și a rapoartelor Promo-LEX, cu scopul de a preveni apariția unor situații similare cazului Andrei Brăguță pe viitor.