Asociația „Promo-LEX” lansează un protest online prin care solicită autorităților „să depună eforturi suplimentare în vederea protecției și accesului liber al apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului”

  • 16 Aprilie 2021 14:46
Asociația „Promo-LEX”  lansează un protest online prin care solicită autorităților „să depună eforturi suplimentare în vederea protecției și accesului liber al apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului”

La 17 aprilie 2015, ”KGB-ul” de la Tiraspol (pretinsul minister de securitate de la Tiraspol) a publicat o declarație prin care a anunțat despre faptul pornirii unei ”anchete penale” împotriva membrilor Asociației Promo-LEX și aplicarea împotriva acestora a ”măsurilor speciale de investigații”. Drept consecință, până în prezent, accesul liber și necondiționat în regiunea transnistreană, continuă să fie interzis pentru membrii Asociației Promo-LEX.

Potrivit unui comunicat al „Promo-LEX”Pe parcursul ultimilor 6 ani, organizațiile societății civile naționale, dar și o serie de organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului, și-au exprimat îngrijorarea privind pretinsele ”proceduri penale” inițiate de către ”KGB-ul” local împotriva membrilor Promo-LEX. Or, acțiunile administrației de facto împiedică exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și desfășurarea activităților de monitorizare și apărare a drepturilor omului în stânga Nistrului. Mai mult, comportamentul abuziv al administrației de la Tiraspol s-a răsfrânt recent și împotriva altor organizații ale societății civile, inclusiv cele de mass-media.

Între timp, autoritățile R. Moldova au fost încurajate să întreprindă măsuri prompte în vederea asigurării accesului liber pentru organizațiile de drepturile omului în regiunea transnistreană, și desfășurarea activităților într-un mediu sigur și favorabil. Cu regret, situațiile produse în ultimii ani, demonstrează că spațiul societății civile este tot mai restrâns, iar organizațiile și grupurile de inițiativă sunt reduse la tăcere imediat de către administrația de facto a regiunii transnistrene.

În acest context, Asociația Promo-LEX a dat start astăzi unui protest online, prin intermediul căruia solicită repetat autorităților R. Moldova, dar și celoralți subiecți din formatul de negocieri 5+2, misiunilor diplomatice, să depună eforturi suplimentare în vederea protecției și accesului liber al apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău