Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra componenței incomplete a CEC

  • 17 Septembrie 2021 16:25
Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra componenței incomplete a CEC

Asociația Promo-LEX apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității. Promo-LEX declară că ambele fracțiuni opozante – BCS și PPȘ – trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor 3 membri CEC.

De asemenea, atrage atenția că, absența de la deliberări a membrilor CEC desemnați de BCSîn condițiile în care și fracțiunea BCS a părăsit ședința Parlamentului, poate fi tratată drept un semnal alarmant cu privire la imparțialitatea respectivilor potențiali membri ai CEC. Asociația amintește că potrivit jurământului depus de membrii Comisiei aceștia trebuie să-și exercită „fără părtinire atribuțiile”.

„Chiar dacă Comisia este funcțională și cu 6 membri, ședințele CEC fiind deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor, suntem de părere că, componența trebuie să fie completată în mod urgent pentru a asigura eficiența, reprezentativitatea și legitimitatea plenară a instituției. În plus, Comisia trebuie deja să demareze procesul de organizare a alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021”, se arată într-un comunicat al Asociației.

În circumstanțele de fapt și de drept constituite, Promo-LEX face apel către opoziția parlamentară să dea dovadă de responsabilitate, să discute între fracțiuni asupra candidaturilor și să înainteze fără amânare Parlamentului pentru desemnare și confirmare candidaturile a trei membri ai CEC.

Amintim că în data de 16 septembrie 2021 Parlamentul Republicii Moldova urma să desemneze și să confirme componența nominală a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Potrivit legislației, un membru CEC este desemnat de Președintele Republicii Moldova, iar ceilalți 8 membri sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Potrivit calculelor matematice, majorității parlamentare îi revin 5 membri iar opoziției – 3 membri. Totuși, ambele fracțiuni opozante au desemnat în total 4 membri (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, BCS – 3 persoane și Partidului Politic Șor, PPȘ – 1 persoană).

În rezultatul deliberărilor, legislativul a desemnat doar 5 membri ai CEC din partea majorității parlamentare. Totodată, cei trei candidați înaintați de BCS au părăsit sala plenului la etapa audierilor pentru desemnarea acestora de către Parlament, iar un candidat înaintat de fracțiunea PPȘ nu a întrunit numărul necesar de voturi. Respectiv, cu votul majorității deputaților aleși Parlamentul a confirmat componența nominală a CEC în număr de doar 6 membri: cinci desemnați de majoritatea parlamentară și unul desemnat de Președintele Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău