Asociația Medicală Botanica va fi dotată cu echipament pentru ultrasonografie cu suportul Japoniei

  • 05 Octombrie 2022 08:59
Asociația Medicală Botanica va fi dotată cu echipament pentru ultrasonografie cu suportul Japoniei

Asociația Medicală Teritorială Botanica din capitală va fi dotată cu echipament pentru ultrasonografie în valoare ce depășește 80 de mii de dolari. Banii sunt acordați de Guvernul Japoniei în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, împreună cu directorul Asociației Medicale Teritoriale Botanica din municipiul Chișinău, Marina Golovaci, au semnat contractul de grant în valoare de 80,745 dolari.

În cadrul ceremoniei de semnare, ambasadorul a declarat că donația în valoarea de peste 80 de mii de dolari vine să extindă cooperarea în domeniul sănătății și să fortifice capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară din municipiul Chișinău. „Sunt convins că veți depune efort maxim pentru a finaliza cu succes proiectul propus, iar aparatul de ultrasonografie va fi utilizat eficient pentru binele tuturor chișinăuienilor și persoanelor din Ucraina care și-au găsit aici refugiul după declanșarea războiului”, a notat ambasadorul.

Katayama Yoshihiro a menționat că Guvernul Japoniei a început să sprijine Moldova încă din primii ani de la proclamarea Independenței, promovând dezvoltarea economică durabilă și sporirea calității vieții. De atunci, prin numeroase proiecte și programe de asistență la nivel central și local, Japonia a susținut modernizarea instituțiilor medicale și de învățământ, tehnologizarea agriculturii, dezvoltarea rurală, producerea durabilă de energie și consolidarea rezilienței față de incendii și dezastre.

„Am promovat cultura și arta, am contribuit la perfecționarea a sute de funcționari locali, am acordat suport tehnologic pentru lansarea în spațiu a primului satelit moldovenesc. În contextul războiului din Ucraina, am oferit ajutor imediat în gestionarea crizei umanitare, delegând experți anticriză și personal medical, iar de curând am semnat un acord de grant pentru dotarea a 5 spitale din țară cu echipamente medicale de înaltă performanță. Noi, poporul japonez și Guvernul Japoniei, am fost mereu alături de prietenii noștri din Moldova”, a mai spus ambasadorul.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 6,7 milioane de dolari pentru 79 de proiecte de dezvoltare, care urmăresc creșterea bunăstării societății și securității umane. Proiectul de la AMT Botanica este cel de-al șaptelea aprobat în anul fiscal japonez 2022, iar suma totală pentru cele șapte proiecte depășește 450 de mii de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău