Asociația Judecătorilor din Moldova susține marșul judecătorilor din Polonia

  • 11 Ianuarie 14:15
Asociația Judecătorilor din Moldova susține marșul judecătorilor din Polonia

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova(AIJM) își exprimă susținere totală pentru marșul care urmează să fie organizat astăzi de judecătorii din Polonia, la Varșovia. Într-un comunicat, Asociația susține că se alătură demersului de apărarea a statului de drept și indepedenței justiției. Asta după ce Asociației Judecătorilor din Polonia ”IUSTITIA” a solicitat colegilor din toate statele să se solidarizeze cu evenimentul ”SILENT MARCH”, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, Asociația Judecătorilor susține că principiile fundamentale ale independenţei justiţiei presupun îndatorirea tuturor guvernelor şi a celorlalte instituţii de a respecta independenţa puterii judecătorești, astfel încât judecătorii să îşi îndeplinească atribuţiile în modul corespunzător, în absența oricăror prevederi capabile să altereze încrederea în competenţa, independenţa şi imparţialitatea judecătorului.

”Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră inadmisibile încercările politicului de limitare a independenței justiției și de sporire a influenței acestuia asupra sistemului judiciar. Independența justiției constituie o condiție intrinsecă de valorificare a statului de drept şi o garanție fundamentală a unui proces echitabil, astfel cum a fost evidențiat și de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în Avizul nr. 17 (2014)”, se spune în comunicat.

Amintim că, astăzi, la Varșovia, magistrații polonezi vor merge într-un marș al tăcerii, în legătură cu ”încercările sistematice ale guvernului şi legislativului din Polonia de a limita independenţa judecătorilor”. Ieri, mai mulți judecători din România, dar și din Republica Moldova au ieșit în fața instanțelor, având cu ei mai multe pancarde cu mesaje, în semn de susținere a colegilor polonezi. 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
1,3 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău