Asociația Judecătorilor critică proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție, propus de Ministerul Justiției.

  • 11 Septembrie 2019 18:56
Asociația Judecătorilor critică proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție, propus de Ministerul Justiției.

Într-o opinie publicată pe marginea acestui proiect, se menționează că inițiativa pornește de la ideea că nu toți judecătorii de la CSJ ar fi imparțiali, fapt ce ar reprezenta ”o gravă acuzație la adresa autorității judecătorești”.

De asemenea, Asociația critică și propunerea de micșorare a numărului de judecători de la CSJ, care ar avea scopul de ”a înlătura judecătorii respectivi din funcție, în mod special pe cei care în opinia promotorilor Proiectului suscită dubii de integritate”.

Potrivit Asociației Judecătorilor, ”această atitudine este generalizată și extinsă față de toți judecătorii, fapt care este nu numai contrar principiului constituțional al prezumției nevinovăției, dar în același timp provoacă și alimentează o stare de neîncredere din partea publicului larg în sistemul nu numai judecătoresc, dar asupra tuturor organelor de drept”.

Se mai menționează că nu sunt clare criteriile de evaluare a magistraților, propuse de Ministerul Justiției, dar și că nici nu ar fi oportună o astfel de evaluare extraordinară. Deși recunoaște existența unor deficiențe în activitatea de înfăptuire a justiției, Asociația conchide că acestea ”nu pot determina în mod obiectiv concluzia existenței unei situații excepționale”.

Ministerul Justiției a propus reducerea numărului de judecători de la CSJ, de la 33, la 17, prin evaluarea lor de către o comisie specială, independentă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău