Asociația Judecătorilor cere ponderarea discursului de apreciere a soluțiilor instanțelor

  • 09 Februarie 2022 10:25
Asociația Judecătorilor cere ponderarea discursului de apreciere a soluțiilor instanțelor

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) a făcut un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează aprecierea soluțiilor instanțelor de judecată, astfel încât să nu fie afectată independența, imparțialitatea și autoritatea instanțelor judecătorești, transmite IPN.

Asociația reiterează că „soluțiile organelor judiciare, indiferent că acestea sunt de condamnare, achitare, sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii, iar orice speculații contrare, vizând alte rațiuni care le-ar fundamenta, sunt complet neavenite și trebuie respinse cu fermitate”. „Calificarea soluțiilor instanțelor de judecată ca fiind politice sau invocarea tendențioasă a faptului că ar avea un alt temei decât legea ori alte rațiuni ascunse sunt complet străine echilibrului care ar trebui să caracterizeze discursul public referitor la justiție și conduc, inevitabil, la polarizarea nepermisă a societății”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Asociației.

„Hotărârile judecătorești reprezintă un pilon al statului de drept, iar tendința repetată de a le discuta și contesta public, în scopul invalidării adevărului juridic pe care îl exprimă, afectează esența statului de drept”, a remarcat AJRM.

Pe de altă parte, Asociația Judecărilor a îndemnat sursele mass-media, care operează cu articole ce se referă la aprecierea unor hotărâri judecătorești, să asigure dreptul la replică a persoanelor vizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău