Asociația Forța Fermierilor solicită guvernării o poziționare clară și tranșantă privind modelul de agricultură, care urmează să fie implementat în R. Moldova

  • 19 Iulie 2022 09:23
Asociația Forța Fermierilor solicită guvernării o poziționare clară și tranșantă privind modelul de agricultură, care urmează să fie implementat în R. Moldova

Asociația Forța Fermierilor în contextul situației grave în sectorul agrar solicită guvernării o poziționare clară și tranșantă privind modelul de agricultură, care urmează să fie implementat în Republica Moldova.

Este evident că în prezent țara R. Moldova este tot mai aproape de dominarea totală  a unui grup foarte restrâns de agroholdinguri, care deja administrează sute de mii de hectare de terenuri agricole. Totodată, unul din acești magnați din zona offshor controlează realmente Portul Internațional și influențează essential procesele de export, depozitare și transportare a producției agricole, precum și a monopolizat procesarea în sectorul oleaginos. Cu alte cuvinte, securitatea alimentară a Moldovei depinde în mare parte de un cerc îngust de persoane străine”, se arată în comunicat.

Organizația propune alt tip de dezvoltare a sectorului agroindustrial, care ar permite inclusiv salvarea și dezvoltarea satelor. Forța motrică în agricultură ar trebui să fie fermierii mici și mijlocii, înregistrați în localitățile rurale. Este nevoie ca politica de stat în domeniul agroalimentar să fie schimbată fundamental. În acest sens se impune, cu asistența partenerilor externi, realizarea în maximum 3 ani a următoarelor măsuri strategice:

  1. Schimbarea cardinală a sistemului de subvenționare cu acordarea priorităților pentru fermierii mici și mijlocii.
  2. Lansarea unui program amplu de sprijin financiar substanțial exclusiv pentru fermierii mici și mijlocii în vederea creării spațiilor suficiente de depozitare a producției agricole, precum și a industrializării la scară mică în zonele rurale prin crearea mai multor întreprinderi moderne de procesare.
  3. Creșterea esențială a suprafețelor terenurilor irigate, în special prin sporirea numărului și consolidarea asociațiilor utilizatorilor de apă.
  4. Extinderea semnificativă a suportului financiar pentru ramura legumicolă și sectorul zootehnic.
  5. Stimularea financiară și fiscală a cooperării fermierilor mici și mijlocii.
  6. Interzicerea pentru companiile controlate din offshoruri, a arendei terenurilor agricole în Republica Moldova.
  7. Combaterea rapidă și eficientă a acordurilor de cartel și abuzurilor de poziții dominante pe piețele de depozitare și comercializare a produselor agroalimentare.
  8. Efectuarea unui control riguros și minuțios asupra procesului de înstrăinare a terenurilor agricole sub aspectul identificării proprietarilor străini (persoanele juridice cu participarea directă sau indirectă a persoanelor străine).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău