Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste

  • 11 Octombrie 17:19
Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste

Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste. Pe de altă parte, autoritățile spun că au alocat din Fondul de intervenție al Guvernului 100 de milioane de lei pentru acoperirea parțială a pierderilor la culturile de grâu și porumb, transmite Radio Chișinău.

Agricultorii de la asociația „Forța Fermierilor” acuză Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare că ar distribui ajutoarele pentru pierderile suportate de pe urma secetei în mod inechitabil. Ei cer să fie publicată lista integrală a companiilor beneficiare de subvenții. Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, ajutoarele financiare nu ar ajunge acolo unde este cu adevărat nevoie de ele.

„Ca societatea să vadă cine sunt beneficiarii finali ai acestor bani și unde se duc acești bani în principal, ca să nu fim noi acuzați, toți agricultorii, că uitați că v-am primit 7 miliarde de lei, dar nu suntem mulțumiți de aceste măsuri de sprijin din partea statului, care de fapt nu este măsură de sprijin subvențiile, dar este o investiție; o investiție a statului în locurile de muncă la sat și în dezvoltarea economică pentru că, în afară de agricultură, nu cunosc dacă are vreun sector potențial mare de dezvoltare”, a spus Alexandru Bădărău.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat, la rândul său, că, până acum au fost depuse aproape o mie de solicitări de ajutor din partea fermierilor care au suferit de pe urma condițiilor meteo nefavorabile. El a mai spus că fermierii afectați de secetă vor beneficia de 400 de tone de semințe de grâu, un ajutor esențial pentru cei care au suferit pierderi de peste 70% din recoltă.

Reparțiția celor 400 de mii de kg de material semincer grâu va fi pentru agricultorii care au fost afectați de seceta și arșița din anul 2023-2024. Evident că acest proces s-a finalizat, a fost transmis către monitorul oficial, va fi publicat marți. Și ulterior FAO va ieși cu un anunț pentru direcțiile agricole unde vor fi transmise și listele de agricultori care au fost declarați eligibili. Vreau să vă informez că la Ministerul Agricultorii, la AIPA au fost depuse în totalitatea- 980 de cereri. Asta este ultima zi pentru a depune cereri la această măsură”, a precizat Vladimir Bolea. 

Menționăm că, astăzi, 11 octombrie, este ultima zi pentru depunerea cererilor de ajutor financiar pentru fermierii afectați de seceta și arșița din acest an, anunță Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Suma alocată din Fondul de intervenție al Guvernului este de 100 de milioane de lei. Ajutorul financiar este destinat acoperirii parțiale a pierderilor suferite la culturile de grâu și porumb. Fermierii sunt încurajați să își finalizeze depunerea cererilor până la termenul limită, pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău