AȘM | Masă rotundă cu genericul „Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale”

  • 23 Ianuarie 2018 10:21
AȘM | Masă rotundă cu genericul „Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale”

O masă rotundă cu genericul „Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale” este organizată marți, 23 ianuarie, de Institutul de Istorie al Academiei de Științe.

Evenimentul, care are loc în preajma marcării a 159 de ani de la Unirea Principatelor, cunoscută ca Mica Unire, adună o serie de istorici și oameni de știință din R. Moldova. 

”Va fi abordată istoria Basarabiei de la Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859, până la 27 martie 1918 când Basarabia revine la trupul țării și la formula de integrare națională. Căutăm să definitivăm etapele prin care a trecut Basarabia în cele șase decenii, care a fost statutul și parcursul ei până la momentul de glorie și împlinire națională.  Identificarea din punct de vedere politic național în timpul regimului țarist iar mai apoi  în perioada Primul Război când a fost posibil ca Basarabia să își spună cuvântul din punct de vedere național. Toate aceste momente istorice vor fi puse în contextual marcării, anul acesta, a Centenarului Unirii”, a declarat pentru Radio Chișinău istoricul Ion Negrei.

Masa rotunda deschide seria de acțiuni și manifestări culturale care urmează a fi organizate de Institutul de Istorie cu ocazia marcării Centenarului Unirii.

Amintim că pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. În componența statului român de atunci au intrat și câteva județe din sudul Basarabiei.

Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, la 1918.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău