Asistența pentru apărare oferită de Consliul European nu prevede achiziții de arme
-
04 Iulie 2022 13:28
Asistența suplimentară de 40 de milioane de euro, acordată de Consiliul Uniunii Europene, și de care va beneficia prin diverse proiecte Armata Națională a Rep. Moldova va fi îndreptată la modernizarea armatei, reziliența cibernetică și nu urmărește furnizarea de arme, au declarat pentru Radio Chișinău responsabili de la Ministerul Apărării. Experții susțin că fondurile europene sunt ca o gură de aer pentru apărare, însă și statul ar trebui să crească alocațiile pentru fortificarea sistemului de securitate și apărare.
Pachetul european de 40 de milioane de euro nu prevede achiziții de arme, ne-a spus secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.
„Vorbim despre modernizare, în general, cu partenerii. În acest pachet nu există armament. Există tehnică și echipament.”, a spus Valeriu Mija.
Fondurile europene vor fi folosite pentru modernizarea armatei și participarea în misiuni de pacificare, spune Valeriu Mija.
„Modernizarea mobilității, mobilizarea capabilităților de logistică, sporirea capacităților de apărare cibernetică, sporirea capabilităților de comunicare, sporirea capabilităților de supraveghere a spațiului cu drone. (...) Proiectele din aprobate în 2022 ar urma să fie valorificate în 2022-2023”, a precizat Valeriu Mija.
Ex-ministrul Apărării, , spune că mai toate domeniile din apărare se află într-o stare deplorabilă, astfel că fondurile europene sunt binevenite.
„Pe parcursul a 30 de ani nu s-a investit nimic decât în salarizare și hrana ostașilor și poate menținerea unor edificii militare. Tehnologiile informaționale ar trebuie să fie dezvoltare neapărat. (...) Pe parcursul a 30 de ani sistemul de apărare a fost lăsat de izbeliște, nu a existat niciodată voință politică de a investi în apărare.”, a declarat Vitalie Marinuța.
Ministru al Apărării în trei guverne de coaliție, Vitalie Marinuța spune că și autoritățile de la Chișinău trebuie să acorde o mai mare atenție apărări și să crească alocațiile bugetare.
„Ca noi să ajungem la un nivel de dezvoltare a sistemului de apărare cel puțin la nivel satisfăcător ar trebui să acordăm în jurul la 2% din PIB timp de 15 ani. Noi nu putem acorda cel puțin 1%, fiindcă Armata Națională permanent a primit 0,3% și 0,4% în cele mai bune timpuri din PIB.”, a precizat Vitalie Marinuța.
Cele 40 de milioane de euro, care vor fi alocate pentru modernizarea sistemului de apărare, completează asistența de 7 milioane de euro de anul trecut prin care sunt consolidate capacitățile serviciului medical militar și al Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.