Asistența parentală, un serviciu eficient

  • 05 Iulie 2013 10:37
Asistența parentală, un serviciu eficient

Asistența parentală profesionistă este unul dintre cele mai eficiente servicii alternative pentru copiii aflați în dificultate, pe care autoritățile intenționează să îl dezvolte, scopul fiind micșorarea numărului de copii instituționalizați.

 În același timp, sistemul de asistență socială se confruntă cu o lipsă de cadre profesioniste.

Raionul Ungheni este pionier în domeniul asistenței parentale profesionale în Republica Moldova. Anual, în grija a 20 de asistenți parentali din raion, sunt plasați până la 50 de copii, fie din internate, fie din familii cu grad sporit de risc. Potrivit  șefului direcției de asistență socială, Tudor Rădeanu, unul dintre obiective este identificare timpurie a copiilor care au nevoie de ajutor:

Datele din 2011 arătau că în Republica Moldova erau înregistrați aproape 170 de asistenți parentali profesioniști, ale căror familii au găzduit temporar peste 200 de copii. Specialiștii au constatat că, locuind într-un mediu familial, copiii se dezvoltă semnificativ mai bine decât în instituțiile rezidențiale. Managerul de proiecte al organizației ”Parteneriate pentru copii”, Irina Spivacenco.

Potrivit Irinei Spivacenco, sistemul duce lipsă de atât de asistenți sociali, care să recruteze persoane pentru serviciul de asistență parenatală, cât și de doritori de a deveni părinți de profesie.

Deși un program-pilot a fost lansat în 2002, asistenții parentali profesioniști au început să fie remunearați doar începând cu anul 2009. Retribuția este una modestă, de până la o mie de lei pe lună, plus o alocație de 21 de lei pe zi pentru necestățile copilului. În cazul copiilor cu dizabilități, alocația crește cu 30 la sută.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău