Asistentă medicală din Comrat, despre lupta cu COVID-19: Lucrăm în condiții foarte dificile. Chiar dacă ne este greu, încercăm să facem față situației și să purtăm cu mândrie halatul alb

  • 02 August 2020 14:15
Asistentă medicală din Comrat, despre lupta cu COVID-19: Lucrăm în condiții foarte dificile. Chiar dacă ne este greu, încercăm să facem față situației și să purtăm cu mândrie halatul alb

Îmbrăcarea echipamentului de protecție pe timp de pandemie a devenit un ritual zilnic pe care, asistenta medicală, Tatiana Grădinar, îl respectă cu strictețe. De 20 de ani are grijă de sănătatea pacienților care ajung la Spitalul raional din Comrat „Isaac Gurfinkel” și pune la punct toate detaliile organizatorice din instituție. Și-a dedicat viața profesiei pe care a îndrăgit-o din adolescență și continuă să lupte în prima linie. Acum, spune ea, pacienții au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul lucrătorilor medicali, se arată într-un material publicat de Ministerul Sănătății.

 

În ultimele cinci luni, zilele Tatianei Grădinar au același ritm: dimineața ajunge la muncă devreme și se reține până seara târziu. Este responsabilă de organizarea și repartizarea echipamentului de protecție lucrătorilor medicali.

Chiar dacă supravegherea pacienților infectați cu COVID-19 nu este sarcina sa directă, se implică activ în tratarea acestora, din cauza insuficienței de personal cu care s-a confruntat Spitalul raional din Comrat „Isaac Gurfinkel” în perioada pandemiei.

„Din 15 martie, ziua mea de muncă durează douăsprezece ore. Sunt la spital inclusiv și în zilele de weekend. Din cauza insuficienței de personal, am ales să îngrijesc de pacienți și să fac ture. Altfel, salvez situația, având în vedere că a fost o perioadă în care era o insuficiență acută de asistenți medicali și doctori. Nu avea cine să lucreze. Atunci când m-a sunat directorul și m-a rugat să mă implic, am lăsat totul și am venit la spital. Mi-am pus ochelarii de protecție, combinezonul, masca, respiratorul N95 și am intrat în focar. Mi-am îndeplinit datoria”, afirmă Tatiana Grădinar.

Centrul COVID-19 de la Comrat include trei etaje. La fiecare nivel sunt câte 20 de paturi și două posturi sanitare, ce trebuie aprovizionate cu echipamente de protecție. Asistenta medicală superioară spune că nu purtarea echipamentului incomod este cea mai dificilă misiune în perioada pandemiei, dar iresponsabilitatea oamenilor.

 

„Ne-ar plăcea ca oamenii să fie mai înțelegători cu noi, să conștientizeze cât ne este de greu. Avem nevoie de cuvinte frumoase și susținere, dar nu de critici. Noi, lucrătorii medicali vom face tot ce ne stă în puteri pentru a-i ajuta să se vindece”, spune asistenta medicală superioară.

Tatiana Grădinar își face griji pentru bolnavii din spital, dar și pentru colegii săi. I-ar plăcea ca fiecare erou din prima linie să fie ocolit de virus și așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate. „Lucrăm în condiții foarte dificile. Cine dacă nu noi, vom ajuta oamenii în aceste momente dificile? Este datoria noastră față de oameni, față de spital, față de pacienți. Chiar dacă ne este greu, încercăm să facem față situației și să purtăm cu mândrie halatul alb”, afirmă Tatiana Grădinar.

 

Sursă foto: OMS/Igor Vrabie

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:93 %
Vint:10,29 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-4

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0295 -0.0678
USD 17.3561 -0.0272
RON 4.3139 -0.0137
UAH 0.6161 -0.0014
RUB 0.2294 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău