Asistența juridică garantată de stat: cine o oferă și cine beneficiază de ea

  • 06 Martie 2021 14:30
Asistența juridică garantată de stat: cine o oferă și cine beneficiază de ea

În Republica Moldova, asistența juridică garantată de stat este oferită anual unui număr de peste 60 de mii de femei și bărbați. De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravențional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu sau au fost reținute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenționale. Asistența este oferită, de asemenea, copiilor victime ale unor infracțiuni, dar și victimelor adulte ale violenței în familie sau a infracțiunilor privind viața sexuală.

Într-un răspuns pentru IPN, Lilian Darii, directorul executiv al Consiliului National pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, precizează că majoritatea cazurilor înregistrate pentru asistența juridică au la bază solicitările parvenite de la organul de urmărire penală sau instanța de judecată, dat fiind faptul ca predomină cauzele penale, circa 84% din total. Cetățenii se adresează nemijlocit, de regulă, pe cauze civile.

Beneficiarii pot să aleagă persoana care sa le ofere această asistență. Listele avocaților activi sunt plasate pe site-ul Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (cnajgs.md) și pe panourile informative ale Oficiilor teritoriale. Însă desemnarea unui avocat concret este decisă, în ultima instanță, de coordonator, ținând cont de specializarea, disponibilitatea și volumul de lucru al avocatului.

Când asistența juridică garantată de stat este refuzată

În anul 2020, au fost înregistrate 505 decizii de refuz în acordarea asistenței juridice garantate de stat. Cererile sunt refuzate dacă persoana are posibilitatea să acopere cheltuielile serviciilor juridice sau dacă cererea este nefondată. Refuzul este motivat și poate fi contestat în instanță de contencios administrativ în decursul a 15 zile lucrătoare de la comunicarea deciziei.

„Asistența juridică garantată de stat este destinată oamenilor săraci, care au nevoie de ea, dar nu o pot procura de sine stătător de la un avocat. Aici intervine staul și contactează avocatul, achitându-i onorariul, în dependență de volumul de lucru efectuat”, precizează directorul executiv al Consiliului National pentru Asistența Juridică Garantată de Stat. Există un regulament care stabilește procedura de efectuare a testului financiar.

Exemplificând, Lilian Darii spune că un șofer care nu este de acord cu amenda pusă de ofițerul de patrulare, teoretic, poate cere asistență juridică garantată de stat, doar că, dacă are bani pentru combustibil și întreținerea mașinii, de ce nu ar avea pentru asistența juridică.

Persoana poate beneficia de asistență juridică gratuită indiferent de nivelul de venit dacă este suspectată de săvârșirea unei contravenții pentru care se prevede sancțiunea arestului contravențional. În celelalte cazuri poate solicita, dar va trebuie să treacă testul financiar.

Tipurile de asistență juridică garantată

Asistența juridică de stat pentru o persoană poate fi primară (caracterizată prin simple consultații) și calificată (pe cauze penale, civile, contravenționale, administrative concrete). Asistența juridică primară este acordată de către rețeaua de para-juriști comunitari în localitățile în care locuiesc și cele învecinate și de către avocații publici în cadrul a patru Oficii teritoriale ale CNAJGS – Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat. Asistența juridică calificată este acordată în exclusivitate de către avocați licențiați, care au semnate contracte cu Oficiile teritoriale.

Avocatul desemnat pentru acordarea asistenței juridice participă pe întreaga durată a procesului, la toate etapele acestuia, inclusiv la faza de executare, indiferent de numărul de ședințe sau acțiuni procesuale. Nu există limitări în volumul de lucru. Lilian Darii salută principiul continuității activității pe cauză concretă și îndeamnă avocații să participe în toate instanțele de judecată, la toate fazele procesului. Însă nu întotdeauna le reușește. Mai ales în cazul avocaților din raioane, care întimpină dificultăți de deplasare către Curțile de Apel, Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de cheltuieli de transport și timpul consumat în legătură cu deplasarea.

Nu există, de asemenea, nicio limită prevăzută de lege cu referire la numărul de cauze per cetățean.

Remunerarea avocaților care oferă asistență juridică garantată de stat

Pentru anul 2020, a fost planificată suma de circa 57,65 milioane lei pentru remunerarea presatorilor de servicii de asistență juridică de stat. Pentru 2021 această suma a fost majorată cu circa 11 milioane, în legătură cu majorarea cuantumului remunerației achitate avocaților.

Anul trecut, la acordarea asistenței juridice calificate au fost implicați 445 avocați. Potrivit lui Lilian Darii este un număr suficient, doar că o problemă ar reprezenta repartizarea geografică neuniformă a acestora, marea majoritate – 67% fiind în jurisdicția Oficiul teritorial Chișinău.

Analizând evoluția din ultimii 5 ani a numărului de cazuri de acordare a asistenței juridice garantate de stat, se constată că a avut loc o creștere constantă până în anul 2017. Apogeul –  65,3 mii de cazuri. După care, în perioada 2018-2020, numărul de cazuri a fost în descreștere. În 2020 au fost cu 8,5 mii de cazuri mai puține decât în 2017.

Sabina Isacov, IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău