Asistență cehă în cercetare demografică pentru R. Moldova

  • 02 Iulie 2016 12:33
Asistență cehă în cercetare demografică pentru R. Moldova

Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) a aprobat o nouă tranșă de asistență pentru Republica Moldova în domeniul cooperării academice și de cercetare demografică în 2016.

Suma alocată este de 1,5 milioane de coroane (1,2 milioane de lei) pentru dezvoltarea cunoștințelor demografice, activitatea de cercetare, dezvoltarea în continuare a programului de masterat în demografie și pentru mobilitatea academică. Aceste activități vor fi realizate în Republica Moldova cu susținerea Universității Charles din Praga, Departamentul de Demografie și Geodemografie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare, sporirea capacității naționale de colectare a datelor statistice și utilizare a evidențelor în formularea politicilor naționale este esențială, iar bunele practici ale Republicii Cehe sunt foarte utile pentru Republica Moldova.

Începând cu anul 2013, Universitatea Charles, care a introdus Demografia ca știință de studiu încă din anii 1899-1900, implementează proiectul „Suport integrat pentru elaborarea statisticilor demografice (POSTDEMO)”. Proiectul sprijină armonizarea serviciului național de statistică la cerințele sistemului statistic european, cu accent pe statisticile populației. Parteneri și utilizatori ai proiectului sunt Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare, Biroul Național de Statistică, Centrul de Studii Demografice, Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea de Stat, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției.

Republica Moldova rămâne în topul statelor prioritare la capitolul asistenței pentru dezvoltare acordată de Guvernul Cehiei. În ultimii 12 ani, în Republica Moldova au fost realizate peste 50 de proiecte cu sprijinul Cehiei, în sumă de peste 14 milioane de euro. Programul bilateral de asistență pentru dezvoltare, pentru 2011-2017, include domeniile de infrastructură, agricultură, protecția mediului, cooperare academică și de cercetare, consolidarea relațiilor dintre Guvern și societatea civilă etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău