Asigurarea dreptului familiei de a fi și a trăi împreună. Rezoluție APCE după un raport al unui deputat moldovean

  • 29 Iunie 2018 09:34
Asigurarea dreptului familiei de a fi și a trăi împreună. Rezoluție APCE după un raport al unui deputat moldovean

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri, 28 iunie, o rezoluție care, în esență, urmărește asigurarea dreptului membrilor unei familii de a trăi împreună. Rezoluția a avut la bază un raport al deputatului moldovean, Valeriu Ghilețchi.

Cunoscut ca fiind un mare apărător al cauzei familiei Bodnariu - familia căreia îi fuseseră preluați copiii de către autoritățile norvegiene, pe motiv că ar fi avut parte de rele tratamente acasă - fostul pastor, actualmente deputat moldovean, Valeriu Ghilețchi, a instrumentat un raport pentru documentarea căruia s-a deplasat inclusiv la Oslo, în dorința de a asigura dreptul copiilor de a nu fi despărțiți de părinți, împotriva voinței lor și fără o hotărâre judecătorească.

Raportul s-a bucurat, pe parcursul realizării sale, de sprijinul multora dintre parlamentarii români, fiind criticat însă de unii dintre parlamentarii din țările nordice, în special din Norvegia.

Scopul raportului, concretizat într-o rezoluție spunea chiar deputatul Ghilețchi, este asigurarea dreptului familiei de a fi și a trăi împreună.

Tot despre copii va fi și un alt raport al senatorului român Viorel Badea,  care își propune să abordeze situația minorilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Efectele nocive ale migrației muncii, asupra copiilor rămași acasă, necesită un răspuns prompt din partea decidenților politici din statele membre ale Consiliului Europei, prin elaborarea unor măsuri adecvate în plan legislativ, care să ofere condițiile și un nivel cât mai ridicat de protecție atât părinților, cât și copiilor care se află într-o asemenea situație

Totodată, va trebui să găsim modalitățile prin care să ajutăm părinții să conștientizeze cât de grav poate afecta depărtarea lor de copiii pe care i-au lăsat acasă”, spune Viorel Badea.

Raportul ar putea să ajungă în plen în sesiunea din ianuarie 2019. 

Sursa. RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău