GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: Este ziua când trebuie să ne amintim de faptele de eroism ale celor care au luptat pentru credința noastră strămoșească, pentru libertate

  • 23 Octombrie 2020 16:00
GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: Este ziua când trebuie să ne amintim de faptele de eroism ale celor care au luptat pentru credința noastră strămoșească, pentru libertate

Ostașii români căzuți pe câmpul de luptă în Basarabia în cel de-al Doilea Război Mondial au fost comemorați în cadrul unei ceremonii religioase organizate în satul Mana, raionul Orhei. Evenimentul a avut loc la Cimitirul de Onoare Românesc din localitate în contextul în care la 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei Române.

Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat un parastas în memoria eroilor români.

Deasemenea, în cadrul ceremoniei religioase a fost sfințit Cimitirul de Onoare Românesc din Mana, care a fost restaurat anul trecut grație suportului financiar oferit de statul român. La eveniment a participat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, dar și mai mulți localnici.

Diplomatul român a apreciat faptele eroice și sacrificiile ostașilor români care au luptat pentru a apăra această bucată de pământ.

Este o zi specială pentru noi toți pentru că pe 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei Române. Este ziua când privim cu recunoștință către trecut și cu încredere către viitor. Este ziua când trebuie să ne amintim de faptele de eroism ale celor care au luptat pentru credința noastră strămoșească, pentru libertate și pentru a face posibil ca România să fie ea așa cum este astăzi, a spus Daniel Ioniță.

În fiecare an autoritățile de Bucureșți renovează cel puțin câte un cimitir unde sunt îngropați ostații români în semn de respect, a menționat atașatul militar din cadrul Ambasadei României la Chișinău, colonelul Cristi Ladaniuc.

Este un moment de bilanț. În același timp, este și un moment în care ne onorăm eroii care s-au jertfit în războaie, în teatre de operație. Deaceea, astăzi, ne aflăm aici, în localitatea Mana pentru a sfinți acest cimitir. Menționez că în fiecare an noi ne străduim să renovăm cel puțin un cimitir în semn de respect pentru eorii Armatei Române.

 Un omagiu eroilor români le-au adus și localnicii din Mana.

Duminică sărbătorim Ziua Armatei Române. În legătură cu aceasta am venit aici la Cimitirul Eroilor Români să le cinstim memoria eroilor români care au luptat pentru eliberarea pământurilor străbune de sub ocupația sovietică. Să le aducem cinste și onoare și să le păstrăm memoria.

Veșnica amintire eroilor. La mine bunelul a căzut în acest război. Dumnezeu să-i ierte. Foarte mari au fost faptele eroice.

Ministrul Apărării Alexandru Pânzari a apreciat colaborarea militară dintre Republica Moldova și România.

Partea română este partenerul strategic al nostru. Noi avem multiple exerciții comune. Sute de militari de-ai noștri se instruiesc anual în cele mai bune școli militare din România. Profit de prilej ca să le mulțumesc colegilor pentru excelenta colaborare.

Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana adăpostește rămășițele a 16 eroi români, dintre care doar 2 sunt identificați, din Regimentul 32 Dorobanți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău