Asasinarea unei avocate a provocat proteste în Ucraina. Ministrul de Externe: „Sfidare la adresa statului”

  • 03 Ianuarie 2018 17:15
Asasinarea unei avocate a provocat proteste în Ucraina. Ministrul de Externe: „Sfidare la adresa statului”

Asasinarea unei avocate care milita pentru apărarea drepturilor omului a provocat proteste în Ucraina, unde șeful diplomației a catalogat acest caz drept o ”sfidare la adresa statului”.

Corpul Irinei Nozdrovska a fost găsit luni, într-un râu, în apropiere de Kiev, în contextul în care această avocată, în vârstă de 38 de ani, era dată dispărută de mai multe zile. Poliția ucraineană a anunțat, într-un comunicat, că deschide o anchetă cu privire la o „crimă cu premeditare”, scrie AFP, potrivit News.ro. 

Acest asasinat a provocat reacții puternice pe rețele de seocializare, unde au fost puse în circulație îndemnuri la manifestații. Peste 100 de persoane s-au dus în fața sediului poliției regionale, scandând „Rușine!” și cerând să se facă dreptate.

Este vorba despre o „sfidare la adresa statului și despre un test al capacității societății de a-și proteja femeile care militează și de a asigura dreptatea” în general, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

Ambasada americană în Ucraina s-a declarat, tot pe Twitter, „șocată” de moartea activistei, îndemnând la „traducerea în justiție” a celor vinovați.

„Vom face tot posibilul” pentru ca autorii să fie arestați, a promis pe Facebook adjunctul șefului poliției naționale, Viaceslav Abroskin.

Irina Nozdrovska și-a consacrat ultimii doi ani împiedicării eliberării lui Dmitro Rosoșanski, care a rănit-o mortal pe sora sa într-un accident rutier în 2015.

Condamnat la șapte ani de închisoare în iunie, Rosoșanski, nepotul unui judecător, avea șanse mari să fie amnistiat și eliberat, până i-a fost respins apelul de către Curtea de Apel de la Kiev, miercurea trecută.

Această respingere a fost obținută „în principal mulțumită” implicării personale a avocatei, a anunțat într-un comunicat grupul ucrainean pentru protecția drepturilor omului de la Harkov (KHPG), în contextul în care sistemul judiciar ucrainean este acuzat cu regularitate că „iartă” persoane apropiate unor oficiali de rang înalt.

Nozdrovska a primit „numeroase amenințări din partea acuzatului și familiei lui”, a declarat deputatul ucrainean Mustafa Naiem.

Potrivit deputatului, la ultima audiere a procesului lui Rosoșanski, tatăl acestuia i-a spus avocatei „vei sfârși rău”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău