Asasinarea lui Nemțov: Kremlinul are o listă cu opozanți

  • 11 Martie 2015 11:15
Asasinarea lui Nemțov: Kremlinul are o listă cu opozanți

În Rusia există o 'listă cu ținte' din rândul opozanților ruși ai Kremlinului.

Din listă fac parte fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Aleksei Venediktov, redactorul-șef al postului de radio Eho Moskvî (de opoziție) și, posibil, Ksenia Sobciak, moderatoare TV cu opinii liberale, scrie publicația rusă Novaia Gazeta, care a efectuat o anchetă jurnalistică, potrivit Agerpres.

În cazul fiecăruia dintre cei vizați acționează, cel mai probabil, nu un grup, ci cel puțin două așa cum se obișnuiește în lumea criminală din Cecenia, potrivit publicației citate.

L jumătatea săptămânii trecute, președintelui Vladimir Putin i-au fost raportate toate informațiile de care dispun organele de anchetă în cazul uciderii opozantului rus Boris Nemțov în seara zilei de 27 februarie, în imediata apropiere a Kremlinului.

Lui Vladimir Putin i-au fost comunicate numele unora dintre executanți și cel al organizatorului crimei. Acesta nu este însă cecenul (Zaur) Dadaev, ci un oarecare maior Ruslan, scrie Novaia Gazeta, care citează declarații ale fostului primar al capitalei cecene Groznâi, Beslan Gantamirov.

'Numele său este cunoscut președintelui, iar el a fost interogat la Groznâi luni, fără a face posibile scurgeri către presă, dar făcându-se aluzii că o rudă apropiată a lui Ruslan este un oficial de rang înalt într-o structură de securitate din Cecenia. Numele său ne este cunoscut și nouă, dar nu îl vom dezvălui ținând cont de prezumția de nevinovăție. În general, numele lui îl cunosc zeci, dacă nu sute de membri ai Ministerului de Interne, FSB și comisiei de anchetă', menționează Novaia Gazeta.

Acest Ruslan a servit odată în regimentul 'Sever' (subordonat Ministerului de Interne al Federației Ruse) și a fost decorat de mai multe ori.

Cinci persoane au fost reținute în cazul uciderii lui Boris Nemțov, dintre care două - fostul comandant adjunct al batalionului 'Sever', Zaur Dadaev, și un fost combatant în aceeași unitate, Beslan Șavanov - sunt considerate direct implicate în această crimă, considerată un asasinat politic.

Zaur Dadaev a demisionat din rândurile trupelor Ministerului rus de Interne la 28 februarie, a doua zi după uciderea opozantului Boris Nemțov. El și-a justificat demisia prin probleme familiale, după cum a relatat postul de televiziune rus Dojd.

Informația a fost confirmată marți de către comandantul adjunct al trupelor de interne ruse din Caucazul de Nord, Igor Grudnov, într-o intervenție la postul public al televiziunii ruse Rossia-1.'Cererea sa a fost soluționată. Din 27 ianuarie el s-a aflat în concediul aferent anului 2015, respectiv 30 de zile, până la 28 februarie. La sosire, el a fost concediat și exclus de pe lista cu personalul unității militare', a indicat el.

Mai mult, Dadaev a declarat activiștilor pentru drepturile omului că a fost 'bătut și torturat' pentru a recunoaște participarea sa la asasinat, potrivit Moskovski Komsomoleț. El a adăugat că a făcut această mărturie pentru a salva un subordonat de-al său, scrie Unian.

'În momentul reținerii eram cu un camarad al meu, fostul meu subordonat Ruslan Iusupov, iar ei mi-au spus că dacă mărturisesc, acesta va fi lăsat să plece. Eu am fost de acord. Am crezut că îl voi salva și voi ajunge în viață până la Moscova. Altfel cred că s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu Șavanov', a declarat Dadaev.

Bislan Șavanov, conform versiunii oficiale, s-a detonat cu o grenadă în timpul reținerii, după cum a relatat mass-media ruse.

Apărătorii pentru drepturile omului au reușit să vorbească și cu ceilalți suspecți în cazul asasinării lui Boris Nemțov, fost vicepremier și un apropiat al fostului președinte rus Boris Elțîn. Toți au declarat că sunt nevinovați și au spus că au fost bătuți și torturați în timpul arestului, cerându-li-se să facă depoziții.

Cu toate acestea, după cum relatează Unian, Dadaev spune că se simte în siguranță în închisoarea 'Lefortovo' din Moscova.

'Timp de 11 ani m-am luptat cu criminalii, am apărat interesele Rusiei. Unde este dreptatea? De ce nu îi bagă după gratii pe cei care sunt împotriva Rusiei, de ce pe ei nu îi bănuiesc, ci pe mine? Ce să fac cu medaliile pe care le-am primit?', a întrebat retoric Dadaev.

'Nu mă tem de nimic. În 'Lefortovo' sunt tratat omenește, cu respect. Le sunt foarte recunoscător. Mă simt aici deocamdată în siguranță. Dar cine va dovedi nevinovăția mea? Apropo, cu mine a fost și Ali Matiev. Unde este el?', a adăugat Dadav, citat de Unian.

În ședința tribunalului Basmanîi, care a dispus duminică arestarea celor cinci suspecți, s-a afirmat că Zaur Dadaev ar fi recunoscut că a participat la asasinarea lui Boris Nemțov, adaugă sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău