Artistul plastic Aurel Guțu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională

  • 01 Aprilie 2022 19:45
Artistul plastic Aurel Guțu și-a vernisat lucrările la Biblioteca Națională

O expoziție de pictură și grafică cu genericul ”Tablouri și glume” a artistului plastic Aurel Guțu, la 80 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Aurel Guțu a afirmat că expoziția cuprinde 38 de lucrări de pictură și grafică, realizate de-a lungul anilor. În context, artistul plastic Valeriu Herța a menționat că în toate lucrările pictorului este un contrast foarte activ de culoare, fie că e pictură, ilustrație de carte sau grafică de șevalet, galbenul predominând pretutindeni.

Potrivit artistului plastic Vasile Dohotaru, Aurel Guțu a trecut de la pictura abstractă la cea tradițională, unde descoperim mai multe simboluri folclorice, inclusiv covorul național. Profesorul universitar Alexei Colâbneac a spus că, de mai bine de 30 de ani, protagonistul manifestării ilustrează revista pentru copii ”Alunelul”, cu un tiraj de peste 10 mii de exemplare, care prin aspectul ei grafic și artistic face față nu numai Republicii Moldova, dar și României. În același timp, cântărețul Mihai Ciobanu a constatat că creația artistului este legată de folclor, ceea ce ne reprezintă ca neam, iar cineastul Vlad Druk a remarcat că pictura lui are o nuanță cinematografică. Pe marginea lucrărilor expuse în cadrul expoziției au mai vorbit criticul de artă Eleonora Sâdnic, publicistul Alexandru Ganenco, jurnalistul Stan Lipcanu, redactor-șef al revistei ”Alunelul” ș.a., iar artistul plastic Sava Mihailicenco a prezentat fragmente din cele două cărți umoristice ale sale.

Aurel Guțu s-a născut la 12 martie 1942 în satul Corpaci, raionul Edineț. În 1967 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" din Chișinău și în 1973 - Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova, facultatea de scenografie. A fost pedagog la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (1973-76) și redactor artistic la revista „Femeia Moldovei”(1976-90), al revistei pentru copii „Alunelul” (din 1992 până în prezent). Este autorul ilustrațiilor a circa 100 de cărți. A realizat portretele scriitorilor Grigore Vieru, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Liviu Damian, Gheorghe Vodă ș.a. Este coautor al filmelor cu desene animate „Guguță poștaș” și „Andrieș”.

Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău