Artistul Gheorghe Vrabie despre simbolurile R. Moldova și Chișinăului

  • 31 Martie 2016 16:05
Artistul Gheorghe Vrabie despre simbolurile R. Moldova și Chișinăului

Artistul plastic Gheorghe Vrabie obișnuia să spună că operele sale sunt purtate în buzunare de către toți cetățenii Republicii Moldova – pentru că lucrările sale se regăsesc pe buletinele de identitate și pe bancnotele moldovenești.

Gheorghe Vrabie este autorul stemei Republicii Moldova, al stemei și al drapelului municipiului Chișinău. El este și autorul imaginii monedei naționale. Spre deosebire de stemă, selecționată după un concurs deschis, leul s-a făcut în mare taină, după cum a povestit Gheorghe Vrabie într-un interviu pentru Radio Chișinău:

„S-a lucrat în condiții foarte complicate, cu pază lângă autor. Când am fost trimis la București pentru lucra în condiții ca să mă pot concentra, pentru a lucra fără să fiu sustras de evenimentele zilei, mi s-a spus: nici soția să nu știe unde pleci. În concepția mea, valuta națională, bancnotele și moneda metalică, trebuie să fie și o lucrare de artă. Este un gen de artă de sinteză. Aici este folosit și portretul și peisajul, elemente de arhitectură, elemente decorative, simbolica, avem și stema de stat. Concepția stemei constă din sinteza dintre materie și spirit din care în fond este alcătuită și ființa umană și sensul vieții.

Nu mai vrem simboluri false implantate de străini,

Vrem să fim la noi acasă oameni liberi și stăpâni.

Vrem și bourul moldav, dar și acvila romană,

Vrem să fim la noi stăpâni într-o țară suverană”

De asemenea, Gheorghe Vrabie este și autorul simbolurilor capitalei Chișinău – stema și drapelul.  

„S-a pus problema recreării simbolurilor municipiului Chișinău când era în viață primarul Nicolae Costin. Am creat atunci o schemă cu chipul lui Ștefan cel Mare și Sfânt care este în Piața Marii Adunări Naționale, pentru că în preajma acestui monument s-au produs atâtea evenimente extraordinare. Dar el zice că stema elaborată pentru municipiul Chișinău nu a fost anihilată, dată la o parte. Era acvila, pe pieptul ei era un scut cu stema istorică a Moldovei lui Ștefan cel Mare. Atunci eu am readaptat-o la condițiile actuale. Am făcut un desen emoțional ca o operă de artă, dar orice stemă trebuie să fie și ca un desen tehnic ca să poată fi elaborată și în calitate de sigiliu etc. Mi s-a solicitat și elaborarea drapelului municipiului Chișinău. Eu am propus cu cele trei culori – albastru, galben și roșu. Primarul și consilierii mi-au zic că e cam mult tricolor. Am venit cu altă idee – de la cântecul orașul din piatră albă, versurile lui Gheorghe Vodă și muzica lui Eugen Doga. Atunci am luat o pânză albă, acesta e simbolul purității, și am tras acolo un brâu galben – ideea sfintei treimi și peste acest brâu am plasat stema istorică a mun. Chișinău”, mărturisit Gheorghe Vrabie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău