Articolele de cultivare a limbii ale lingvistului Ion Melniciuc vor fi valorificate în cadrul unor noi cercetări

  • 01 Aprilie 2021 11:13
0%
00:00:00
00:00:00

Memoria reputatului lingvist, publicist, doctor în filologie, Ion Melniciuc, care ar fi împlinit 80 de ani, a fost evocată la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova.

Doctorul conferențiar, decanul Facultății de Litere de la USM, Adriana Cazacu, a menționat pentru Radio Chișinău că numeroasele articole de cultivare a limbii din presă ale lingvistului ar putea fi valorificate în cadrul unor cercetări și noi lucrări, pentru a fi puse la dispoziția publicului larg:

"Avea serii de tablete de cultivare a limbii la radio, la televiziune, a scris sute de articole de cultivare a limbii. Aceasta la sigur a fost un merit deosebit și a fost o contribuție importantă la cultivarea limbii române în spațiul nostru. L-am numit în cadrul evenimentului de azi străjer al limbii române, dar ași zice că a fost și un sanitar al limbii române aici în spațiul basarabean...

Noi am putea propune un subiect de cercetare pentru o lucrare de doctorat, care ar analiza activitatea științifică a profesorului Ion Melniciuc și respectiv  s-ar face o inventariere a tuturor articolelor, a tuturor tabletelor pe care le-a elaborat", a menționat Adriana Cazacu.

Evocând chipul fostului profesor și coleg, Adriana Cazacu a menționat că Ion Melniciuc a fost un intelectual onest, intransigent, care avea curajul de a spune adevărul în față. Totodată, era binevoitor, carismatic, avea simțul umorului, un râs zgomotos și îi plăcea muzica, fiind un bun interpret de romanțe.

Ion Melniciuc a publicat mai multe cărți (monografii, manuale, dicționare) și peste 300 de articole științifice și publicistice, a participat și a prezentat timp îndelungat emisiuni de vorbire și scriere corectă a limbii române, la posturile publice de radio și televiziune.

De asemenea, reputatul filolog a fost  unul dintre militanții activi ai Mișcării de Eliberare și Renaștere Națională și a contribuit esențial  la oficializarea limbii române și la revenirea la alfabetul latin în Republica Moldova.

Mai multe detalii aflați în interviul realizat de Alina Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău