Articole din plastic de unică folosință, pentru care există alternative pe piață, interzise în UE

  • 22 Mai 2019 11:45
Articole din plastic de unică folosință, pentru care există alternative pe piață, interzise în UE

Zece articole din plastic de unică folosință - între care farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele pentru curățarea urechilor - vor fi interzise, în decurs de doi ani, în Uniunea Europeană.

Aprobată marți de Consiliul Uniunii Europene, această măsură a fost propusă de Comisie, pentru reducerea cantității de deșeuri din mări și de pe plajele europene.

Corespondență de la Bruxelles, reporter Amalia Bojescu: "În fiecare an, în Europa, sunt aruncate în mare 150.000 de tone de plastic.

La nivel mondial, situația este și mai alarmantă, fiind aruncate în oceane 8 milioane de tone în fiecare an.

Articolele din plastic de unică folosință reprezintă aproximativ jumătate din totalul de deșeuri marine găsite pe plajele europene, iar reziduurile de plastic se regăsesc în prezent în numeroase specii marine.

Conform măsurilor adoptate, până în 2021, vor fi interzise produsele din plastic de unică folosință, pentru care există alternative pe piață, între acestea bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, bețișoarele pentru baloane, paharele sau recipientele pentru alimente.

De asemenea, se propun măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi, fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic, până în 2029, iar acestea vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat."

 

     
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău