Artele tradiționale, la ”Ia Mania”

  • 23 Iunie 2014 10:23
Artele tradiționale, la ”Ia Mania”

Artele tradiționale și cele moderne s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute la festivalul „Ia Mania”, care s-a desfășurat în localitatea Holercani, pe malul Nistrului.

Vizitatorii au putut admira portul popular autentic, covoare rustice și oale din lut, precum și vestimentație și obiecte decorative inspirate din tradițiile vechi românești. 

Iile au fost la mare căutare la festivalul „Ia Mania „ fiind prezentate de un mare număr de meșteri populari. Între ei am întâlnit-o pe Maria Ciobanu, profesoară de la Bălți și meșter popular. Ne-a povestit cât este importantă respectarea modelelor consacrate de sute de ani, pentru ca o ie să fie autentică.

Ornametele tradiționale românești sunt păstrate și la țesutul covoarelor, după cum ne-a explicat conducătorul centrului de meșteșuguri „Arta rustică” din localitatea Clișeva Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu.

Elizaveta Pronoza este profesoară de matematică în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, dar mai are o îndeletnicire. Confecționeată jucării și accesorii din pănuși de porumb.

Elemente de artă tradițională s-au regăsit și în hainele prezentate de mai multe ateliere. Două surori, Natalia și Aliona Popescu, au cusut șorțuri inspirate de ornamentele de pe prosoapele bunicii lor. Ele și-a propus să nu reinventeze tradițiile, dar să le împrumute pentru a le promova într-un aer modern, ne povestește Natalia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău