Arsenalul balistic al Iranului, primul din Orientul Mijlociu, în fața celui al Israelului (serviciul de informații al Pentagonului)

  • 20 Noiembrie 2019 11:50
Arsenalul balistic al Iranului, primul din Orientul Mijlociu, în fața celui al Israelului (serviciul de informații al Pentagonului)

În pofida deceniilor de sancțiuni internaționale, Iranul a reușit să dezvolte rachete din ce în ce mai precise și mai eficiente în ultimii ani, iar arsenalul său balistic este cel mai important la ora actuală în Orientul Mijlociu, situându-se în fața celui al Israelului, apreciază Pentagonul, citat de France Presse, preluat de la Agerpres.

'Iranul dispune de un vast program de dezvoltare a rachetelor, iar dimensiunea și sofisticarea arsenalului său balistic continuă să progreseze, în pofida deceniilor de eforturi' din partea Occidentului, indică agenția de informații militare a Pentagonului (Defense Intelligence Agency/DIA/) într-un raport intitulat 'Puterea militară a Iranului', dat publicității marți seara.

'În absența unei forțe aeriene moderne, Iranul a făcut din rachetele balistice o forță de atac cu rază mare de acțiune pentru a-și descuraja inamicii de la un posibil atac', a precizat Christian Saunders, expert DIA în Iran, prezentând acest raport presei.

Teheranul 'are cel mai mare număr de rachete în Orientul Mijlociu, cu o gamă largă de rachete cu rază foarte scurtă de acțiune, de rachete cu rază scurtă și rachete cu rază de acțiune intermediară care pot lovi ținte în întreaga regiune, până la 2.000 km distanță', a declarat expertul DIA.

În cursul aceleiași prezentări, un înalt responsabil al serviciului de informații militare a precizat, sub rezerva anonimatului, că această comparație include și Israelul.

Iranul a dezvoltat în ultimii ani peste 40 de tipuri de rachete, dintre care cele mai puternice - Ghadr F și Sejil 2 - sunt capabile să lovească Israelul, inamicul său declarat, și de asemenea toate bazele americane din regiune.

Sancțiunile internaționale care au lovit țara au afectat totuși capacitățile de apărare iraniene, concluzionează raportul, potrivit căruia, cu 20,7 miliarde de dolari, bugetul de apărare al Iranului nu reprezintă decât 3,8% din PIB în 2019, față de 6,1% în 2018, când atingea 27,3 miliarde.

Saunders a avertizat împotriva ridicării embargoului la arme, preconizată pentru octombrie 2020, conform acordului nuclear încheiat de Iran cu marile puteri în 2015 asupra programului său nuclear, acord din care SUA s-au retras unilateral acum un an.

Ridicarea acestui embargou 'ar oferi Teheranului oportunitatea de a achiziționa arme moderne la care nu a avut acces decenii la rând', a indicat el.

În același timp, un înalt responsabil al DIA a precizat că iranienii încearcă într-adevăr 'să achiziționeze avioane de luptă - forța lor aeriană fiind învechită - precum și tancuri de luptă'.

Potrivit acestuia, Iranul se va orienta cel mai probabil spre Rusia și China pentru a achiziționa aceste tipuri de echipamente militare.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău