Armistițiul dintre Israel și Hamas va începe vineri la ora locală 07:00 a.m., anunță Qatar. Primii ostatici vor fi eliberați la ora 16:00

  • 23 Noiembrie 2023 18:26
Armistițiul dintre Israel și Hamas va începe vineri la ora locală 07:00 a.m., anunță Qatar. Primii ostatici vor fi eliberați la ora 16:00

Un armistițiu între Israel și Hamas va începe vineri la ora locală 7.00 a.m., iar ostaticii civili vor fi eliberați la ora locală 16.00, a anunțat joi Qatar, relatează CNN.

Treisprezece femei și copii vor fi eliberați, potrivit Ministerului de Externe din Qatar, scrie G4Media.

Purtătorul de cuvânt a declarat că se așteaptă ca ajutoarele să înceapă să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah de îndată ce începe încetarea focului, notează The Guardian.

El a declarat că criteriile de eliberare au fost „pur umanitare” – „să scoatem femeile și copiii din calea pericolului cât mai curând posibil”, precizează BBC.

Oficialul de la Doha a declarat că Gaza este o zonă de război, iar întârzierea planului a fost pentru a asigura siguranța tuturor.

El a precizat că listele și orele de eliberare a ostaticilor au fost convenite doar pentru prima zi și că zilele următoare vor fi anunțate pe parcurs.

El a mai afirmat că este important ca liniile de comunicare să rămână deschise. Armistițiul reprezintă o încetare a tuturor ostilităților și ar putea fi rupt de orice reluare a ostilităților, indiferent de cum este definită aceasta, a mai subliniat purtătorul de cuvânt.

El a mai spus că nu poate discuta, din motive de securitate, despre locul unde vor fi eliberați ostaticii, dar a precizat că va fi implicată Crucea Roșie.

În plus, oficialul a afirmat că se anticipează că Israelul va face mâine o eliberare a prizonierilor palestinieni după eliberarea ostaticilor. El nu a precizat câți palestinieni reținuți de Israel vor fi eliberați în primă instanță.

Un armistițiu era programat să înceapă joi, dar a fost amânat. Conform acordului dintre Israel și Hamas, cel puțin 50 de ostatici deținuți în Gaza urmează să fie eliberați.

 

Se crede că Hamas a luat cel puțin 240 de ostatici israelieni în timpul atacului din 7 octombrie în Israel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău